Начин на приготвяне
Разтворете 1 чаена лъжичка захар в хладкото мляко, след това добавете маята, изчакайте няколко минути, докато шупне.
Смесете на ръка брашното с маслото и свинската мас. Сместа ще стане доста ронлива.
Добавете 2 цели яйца, пудрата захар, щипка сол, ваниловата захар, лимоновата кора и сместа мая/мляко. Омесете старателно. Добавете още брашно, ако е необходимо.
Разделете тестото на 4 топки, покрийте и оставете за 30 минути. Или на две топки за две рула.
Междувременно имате време да направите пълнежа от орехи.
Орехов пълнеж:
В тиган загрейте млякото със захарта, оставете да заври. Свалете тигана от котлона, добавете смлените и едро нарязаните орехи, стафидите, лимоновата и портокалова кора, канелата и сладкото от кайсии. Разбъркайте добре и оставете да изстине напълно.
След това навивате на сладко руло.
Върху набрашнена повърхност разточете всяко парче от тестото на правоъгълник с размери около 12×14 инча (30×35 см).
Върху тестото разпределете пълнежа от орехи или ябълки като оставите ок. 1 см празни ръбове от всяка страна и навийте по дължина.
Уверете се, че не е прекалено стегнат и не се губи много. Внимателно прехвърлете върху тавата за печене.
Отделете яйцето, оставете белтъците настрана. Внимателно разбийте жълтъка и намажете горната част на 4-те рула. Оставете ги да престоят в жълтъка, ще отнеме около половин час.
След като жълтъкът изсъхне, намажете белтъка с четка, оставете го да изсъхне на хладно място, по възможност не в хладилник. Можете да ги оставите за 1 нощ и да ги печете на следващия ден.
Набодете отгоре с шиш, като се уверите, че минава докрай. Това позволява на парите да излизат, което може да доведе до разцепване на тестото.
Печете ореховите рула за около 30-35 минути или до златисто кафяво.
Дръжте унгарското традиционно руло c орехи за Коледа на хладно и сухо място и режете коледния сладкиш само преди сервиране.