Лимецова питка за Рожден ден
Pogača od spelte za rođendan
gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Лимецова питка за Рожден ден

Лимецова питка за Рожден ден

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
5343k2k1k7
Лимецова питка за Рожден ден
Снимка: Мария Божилова
1 / 4
28/12/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
10
"Направете рождения си ден незабравим с една такава лимецова питка"

Необходими Продукти

  • лимецово брашно - 1 кг
  • топла вода - 500 мл
  • суха мая - 11 г
  • сол - 2 ч.л.
  • мед - 1 с.л.
  • сода - 1/2 ч.л.
  • оцет - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лимецовото брашно се пресява два пъти в купа, в която ще се бърка.

Прибавя се солта и се разбърква много добре.

Медът се изсипва в малка купичка и се залива в 50 мл топла вода.

Разбърква се много добре до пълното разтваряне на меда.

Прибавя се маята, разбърква се и се оставя да шупне, като периодично се разбърква.

Содата се изсипва в друга купичка и се разбърква с оцета.

В брашното се прави кладенче, в което се изсипва шупналата мая с мед и загасената с оцет сода.

Прибавя се останалата вода.

Замесва се меко тесто, което се покрива с кърпа и се оставя да втаса 30 мин.

След като тестото за питката втаса, се разделя на четири части.

От едната част се оформя топка, която се слага в центъра на тава с капак, която е намазана с брашно и олио.

Другите три части се разточват на три кори с диаметър 30 см.

Всяка кора се навива на руло, след което рулото се разрязва на три части.

Всяка част от рулата се нареждат в тавата около топчето.

Пече се лимецовият хляб в предварително загрята фурна на 180 °C 20 мин под капак, след което капакът се премахва и лимецовата питка за Рожден ден се пече 20 мин на 160 °C.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: