Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Торта Горска приказка по стара рецепта

Торта Горска приказка по стара рецепта

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
6854k2k2k9
Торта Горска приказка по стара рецепта
Снимка: Мария Божилова
2 / 7
28/12/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
10
"С всяка хапва все по-любима ни става тази домашна тортичка"

Необходими Продукти

  • За Добуш платките
  • яйца - 24 бр.
  • захар - 600 г
  • брашно - 600 г
  • За Масления крем
  • масло - 430 г
  • козе прясно мляко - 200 мл
  • захар - 300 г
  • глюкоза - 30 мл
  • шоколадов кувертюр - 100 г
  • За Марципан Варна
  • вода - 120 мл
  • краве масло - 60 г
  • брашно - 120 г
  • пудра захар - 750 г
  • За украса
  • бадемови ядки - 100 г филирани
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За Добуш платките:

Яйцата се разделят, като жълтъците се отделят от белтъците в два съда.

Към жълтъците се прибавя една четвърт от захарта и се разбъркват до пълното стопяване на захарта.

Белтъците се разбиват на кремообразна бяла маса, като в процеса на разбиването на няколко пъти се прибавя останалото количество захар.

Прибавят се разбитите жълтъци към разбитите белтъци и в процеса на бъркането с решетъчна лъжица се прибавя пресятото брашно.

Сместа се разпределя равномерно на около 1 см в тава върху хартия за печене.

Добуш платките се пекат се в правоъгълна тава за 15 мин в предварително загрята фурна на 200 °C.

От сместа се изпичат 4 платки.

Марципан Варна:

Твърдото масло и водата се слагат в млековарка и се нагряват.

Когато сместа загрее, се прибавя брашното и се разбърква много добре.

Сваля се от котлона и се изсипва върху студена тава с незалепващо покритие.

Пудрата захар се пресява през ситно сито.

Изстиналото тесто се омесва с пудрата захар по пълното поемане на захарта.

За маслено-шоколадовия крем:

Прясното мляко се разбърква със захарта.

Изсипва се в млековарка и се загрява до разтваряне на захарта.

Прибавя се глюкозата и се разбърква много добре.

Полученият млечен сироп се охлажда.

Шоколадовият кувертюр се разтопява с касерола с незалепващо покритие.

Маслото се разбива с миксер на висока на степен.

Прибавя се шоколадовият кувертюр и постепенно на тънка струя охладеният млечен сироп.

Разбива се на висока степен с миксер до получаване на крем с шоколадова глазура.

Изстиналите Добуш платки се намазват с мласлено-шоколадовия крем, като се завършва с крем.

Отстрани Добуш тортата се намазва с крем.

Отгоре се оформят фигурки от Марцепан Варна.

Отстрани се залепват филирани бадеми по торта Горска приказка по стара рецепта.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Ivelina
Ivelina
Чудесна торта Мария ,поздравления !
29.12.2021 10:39
1
1
Покажи всички подкоментари