Постни лозови сарми по гръцки
Posne sarme od lista vinove loze na grčki način
gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Сарми»Постни лозови сарми по гръцки

Постни лозови сарми по гръцки

Росица МариноваРосица Маринова
Помощник Готвач
945343404411
Постни лозови сарми по гръцки
Снимка: Росица Маринова
1 / 3
31/12/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"Постни сармички по гръцки - хапвайте с наслада"

Необходими Продукти

  • лозови листа - 40 пресни или консервирани
  • ориз - 250 г
  • лук - 2 глави стар
  • зехтин - 5 с.л.( или олио) за готвене
  • черен пипер - ½ч.л.
  • сол - 1 с.л.
  • сокът от 1 лимон
  • копър - 2 с.л. ситно нарязан
  • джоджен - 1 с.л. ситно нарязан пресен (или 1 ½ ч.л. сух)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете лука на ситно. Загрейте мазнината и сотирайте лука, докато започне да става прозрачен, прибавете ориза и запържете при непрекъснато разбъркване.

Добавете 1 ч.ч. вода, сол, черен пипер на вкус и оставете да се задуши на тих огън, докато оризът поеме водата. Оттеглете от огъня.

Прибавете ситно нарязаните джоджен и копър, разбъркайте, за да се разпределят подправките равномерно.

Върху плоска чиния или върху кухненската дъска за рязане, разстелете лозово листо, сложете в горния му край от плънката и завийте стегнато.

Сложете сармите в тенджера, чието дъно сте застелили с лозови листа плътно една до друга.

Натиснете наредените в тенджерата сарми в чиния, залейте с лимоновия сок и толкова водата, колкото да покрие сармите.

Похлупете тенджерата и варете любимите лозови сарми отначало на по-силен огън, докато заврат, после намалете на тих огън и варете до готовност, обикновено около 40 минути са достатъчни за тези постни лозови сарми по гръцки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: