Gotvach.bg»Рецепти»Сосове»Сос за Риба»Граховото велуте

Граховото велуте

Кирил МихайловКирил Михайлов
Помощник Готвач
573372931591
Граховото велуте
Снимка: Кирил Михайлов
1 / 5
02/01/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
50 мин.
Порции
6
"Граховото велуте е сос особено подходящ за риба и морски дарове"

Необходими Продукти

  • грах - 500 г от консерва
  • лук - 1 глава
  • чесън - 2 скилидки
  • зехтин - 3 с.л.
  • краве масло - 30 г
  • сметана - 100 мл за готвене
  • прясно мляко - 100 мл
  • черен пипер
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарязваме на дребно лука и чесъна и ги задушаваме със зехтина. След като омекнат, прибавяме отцедения грах, докато и той се задуши.

Прибавяме и маслото и оставяме да се разтопи. След това изсипваме сметаната и прясното мляко, разбъркваме и изчакваме да заври.

След няколко минути, като леко се сгъсти сосът, започваме да разбъркваме до пълното сгъстяване, след което махаме съда от котлона.

Пасираме граха до получаването на еднородна смес и накрая подправяме соса за риба с черен пипер и сол.

Граховото велуте е сос особено подходящ за риба и морски дарове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: