Начин на приготвяне
Приготвяне на соса:
Смесете шоколада и сметаната в купичка и загрейте в микровълнова за 20 секунди, докато стане гладка и мека смес. Оставете да се охлади за 5 минути и добавете уасабито. Бъркайте до хомогенна смес.
Приготвяне на кексчетата:
Загрейте фурна с вентилатор на 160⁰С или 180⁰С, ако е без вентилатор. В купа смесете брашното, бакпулвера, захарта и солта и разбъркайте добре. Прибавете маслото и разбийте с миксер до текстурата на пясък.
После разбийте млякото, яйцата, киселото мляко, ванилията, олиото и уасабито в голяма кана. Добавете сместа към сухите съставки и разбийте на ниска скорост, докато се получи хомогенна смес.
Във форма за мъфини поставете хартиени кошнички и ги напълнете с помощта на лъжица за сладолед, като внимавате да не ги препълните. Една лъжица е достатъчна. Печете около 20-25 минути или до суха клечка. Оставете да се охладят напълно, преди да ги украсите.
Приготвяне на глазурата:
Разбийте маслото в голяма купа за около 5 минути, докато удвои обема си и избледнее.
Прибавете захарта и разбивайте на ниска скорост. След като се смесят добре, скоростта се увеличава и се разбива за още 6-8 минути, докато стане пухкава смес. Прибавете млякото и ванилията и отново разбийте. Накрая сложете уасабито и боята и разбийте за последно.
В кексчетата се издълбава малка дупка в средата и се пълни със соса. Гарнират се шоколадовите мъфини с глазурата и настърган бял шоколад.
Кексчетата с бял шоколад и уасаби са просто невероятни!
Източник: Виолина Минкова - Кулинарна Мрежа