Ашуре по турски

ИларияИлария
Мастър Шеф
2k
2k
33
7k
21/12/2013
"Това не е обикновено ашуре, а ашуре, приготвено с много любов от нас за вас!"
Приготвяне60 мин.
Готвене80 мин.
Общо140 мин.
Порции6-8
Сготви+1 точка
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо23 907
  • Преглеждания за месеца254
  • Преглеждания за седмицата22
  • Рейтинг4.8 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накиснете нахута във вода още от предната вечер. На другия ден го отцедете, изплакнете и залейте с 4 л вода. Варете до омекването му. Пшеницата и оризът се измиват с обилно количество студена вода, за да падне нишестето от тях. Заливат се с 3 л вода и се варят на умерен огън около 1 час. Разбъркват се често, след което се смесват със сварения нахут.

Изсушените плодове се заливат с вряла вода и се оставят да киснат 30 минути, след което се отцеждат и нарязват на парченца. Водата от накисването се запазва.

Нарязаните плодове, натрошените ядки захарта и лешниците се прибавят към ориза, житото и нахута. Сместа се залива с плодовата отвара и се кипва. Ашурето се вари около 30 минути на тих огън, при непрекъснато разбъркване.

Овкусява се с ванилия и настъргана кора от портокал. Добавят се стафидите и се вари още 10-15 минути, като задължително се разбърква.

Готовият десерт се отстранява от котлона, напръсква се с розова вода, поръсва се с канела, зрънца от нар, орехови и бадемови ядки и се оставя да се охлади на стайна температура поне за 1-2 часа.

Рейтинг

5 3
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар