Петле по френски
Petlić na francuski način

Петле по френски

Албена АсеноваАлбена Асенова
Новак
4092k2k2k
Петле по френски
Снимка: Албена Асенова
1 / 3
20/01/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
150 мин.
Общо
180 мин.
Порции
4
"Изключително крехко и вкусно се получава петлето по френски"

Необходими Продукти

  • френски петлета - 2 бр.
  • бекон - 100 г
  • краве масло - 50 г
  • лук - 1 глава
  • моркови - 2 бр.
  • чесън - 2 скилидки
  • гъби - 300 г
  • брашно - 2 с.л.
  • червен пипер - 1/2 с.л.
  • бяло вино - 150 мл
  • доматен сос - 1/2 ч.ч.
  • мащерка - 1 ч.л. суха
  • риган - 1 ч.л. сух
  • градински чай - 4 листенца
  • дафинов лист - 2 бр.
  • черен пипер - 6 бр. на зърна
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Беконът се нарязва на дребно и запържва в сух тиган.

Изважда се, слага се в чиния, а в тигана към мазнината, която е пуснал, се слага кравето масло.

Петлетата се запържват от двете страни до златисто. Изваждат се, поръсват се със сол отвън и отвътре, след което се прехвърлят в керамичен съд (в случая крок пот).

В тигана се слагат нарязаният лук, морков и чесън. След кратко разбъркване се слагат нарязаните на филийки гъби.

След като се запържат зеленчуците, се поръсват с малко брашно и червен пипер, разбъркват се, прибавя се доматеният сос, сол на вкус, суха мащерка, риган, градински чай и половин чаена чаша вода.

След кратко готвене сосът се излива при петлетата. Добавят се запърженият бекон, дафинов лист, цели зърна черен пипери бялото вино.

Съдът за бавно гтвоене се включва на втора степен и френските петлета се готвят три часа.

Бавното готвене прави месото изключително крехко и вкусно.

Сервира се петле по френски с картофено пюре.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: