Лимецов морковен кекс с лимонова глазура
Speltin kolač od šargarepe sa glazurom od limuna
gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Лимецов морковен кекс с лимонова глазура

Лимецов морковен кекс с лимонова глазура

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
5313k2k1k7
Лимецов морковен кекс с лимонова глазура
Снимка: Мария Божилова
1 / 7
22/01/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
90 мин.
Порции
10
"Лимецовият морковен кекс с лимонова глазура е чудесен за повод или за всеки ден. Добър апетит!"

Необходими Продукти

  • лимецово брашно - 450 г + за поръсване на формата
  • кафява захар - 300 г
  • бакпулвер - 20 г
  • орехови ядки - 150 г
  • яйца - 3 бр.
  • моркови - 4 бр. големи
  • олио - 125 г + за намазване на формата
  • козе прясно мляко - 125 г
  • бурбонска ванилова захар - 1 бр. пакетче
  • индийско орехче - 1/4 ч.л.
  • канела - 1 ч.л.
  • ванилия - 1 бр.
  • За глазурата
  • пудра захар - 300 г кафява
  • лимони - 1 бр.
  • вода - 2 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Яйцата се разбъркват на пяна с кафява захар на силна степен с миксер.

Бакпулверът, бурбонската ванилова захар, ванилията и канелата се разбъркват с лимецовото брашно.

Индийското орехче се настъргва на ренде и се прибавя към брашното.

Олиото се прибавя към козето прясно мляко и се разбърква много добре.

Морковите се измиват и обелват. Настъргват се на ситно ренде.

Ореховите ядки се натрошават на едро.

В разбитите яйца се прибавя олиото с козето прясно мляко при продължително бъркане с миксера.

Постепенно се прибавя брашното до получаване на хомогенна смес.

Най-накрая се прибавят настърганите моркови.

Сместа за морковения кекс се изсипва във форма за кекс, която е намазана с олио и брашно.

Пече се в предварително загрята фурна 50 мин. на 180 градуса.

След като се изпече, разкошният кекс се изважда от формата и се оставя да изстине.

За лимоновата глазура:

Кафявата захар се смила на пудра захар.

Лимонът се изцежда.

Към пудрата захар се прибавя лимоновия сок и водата.

Разбърква се с миксер на силна степен до получаване на кремообразна смес.

След като кексът изстине, се залива с лимоновия крем.

Лимецовият морковен кекс с лимонова глазура е чудесен за повод или за всеки ден.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: