Картофена запеканка кайма с гъби
Zapečeno jelo od krompira sa mlevenim mesom i pečurkama
gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Запеканки»Картофена запеканка кайма с гъби

Картофена запеканка кайма с гъби

Картофена запеканка кайма с гъби
Снимка: Веселина Константинова
1 / 3
24/01/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
8
"Време ли е за картофената запеканка с кайма? Защото рецептата е тук!"

Необходими Продукти

  • картофи - 1 кг
  • гъби - 400 г печурки
  • кайма - 400 г
  • лук - 1 глава
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • сол
  • джоджен - сух
  • чубрица - ронена
  • бешамел - 1 пакет микс
  • мляко прясно - 500 мл
  • масло - 1 бучка
  • кашкавал - 100 г
  • магданоз - свеж
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сварете картофите предварително. Охладете ги и ги обелете.

Почистете лука от люспите и го нарежете на ситно.

Задушете го до омекване.

Прибавете гъбите, нарязани на филийки. Разбъркайте и гответе, докато омекнат.

Добавете каймата. Разбъркайте всичко до еднородност и гответе 4-5 минути на слаб огън.

Настържете половината от картофите на едро ренде. Разстелете ги равномерно в тава за печене.

Поръсете със сол и сухите подправки.

Разстелете плънката върху картофите. Отгоре сложете още един пласт настъргани картофи.

Запечете картофената запеканка в загрята фурна до златисто.

Разтворете пакетчето бешамелов сос в прясното и студено мляко.

Разбъркайте с помощта на миксер до еднородност.

Прибавете настъргания кашкавал.

Изсипете сместа и разстелете.

Поръсете с разтопено масло.

Запечете до готовност на соса.

Готовата картофена запеканка с кайма и гъби поръсете със ситно нарязан свеж магданоз.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: