gotvach.bg»Рецепти»Риба»Рибник»Рибник от шаран

Рибник от шаран

Марина НордМарина Норд
Готвач
3k2k278k
Рибник от шаран1 / 2
11/01/2014
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
115 мин.
Порции
10
"Пай или рибник? Когато нещо толкова вкусно се пече във фурната, семантиката не е важна"

Необходими Продукти

  • шаран - 1 бр.
  • лук - 7 - 8 глави
  • чушки - 1 бр.
  • домати - 1 бр.
  • олио - за пържене
  • орехи - 1 ч.ч. (счукани)
  • чубрица
  • сол
  • черен пипер
  • за тестото
  • брашно - 1 кг
  • вода - ¾ ч.ч.
  • мая - ½ кубче
  • захар - 1 щипка
  • сол
  • мазнина
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В загрята мазнина се запържва нарязаният лук и настърганите чушка и домат. Когато зеленчуците омекнат, се свалят от огъня и се добавят нарязаните орехови ядки и подправки.

Разбърква се и с тази смес се пълни почистената и посолена отвън и отвътре риба. Зашива се, за да не изпадне плънката.

Маята се разтваря в малко вода заедно със захарта, солта и 2 лъжици брашно. Оставя се на топло. В брашното се прави кладенче и в него се сипва втасалата мая, малко сол и хладка вода. Омесва се меко тесто и се разделя на две части, които се разточват колкото е диаметърът на тавата.

В намазана с мазнина тава се слага половината тесто, намазва се с мазнина и се слага рибата и ако има - останала плънка. Покрива се с другата част от тестото и краищата се притискат. Пече се в умерена фурна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: