Начин на приготвяне
Сложете булгур в цедка и го измийте добре под течаща вода.
След това го прехвърлете в тенджера и прибавете към него 3 чаши вода и лъжичка сол.
Сварете го на бавен огън за 20 минути до готовност, като бъркате периодично.
През това време нарежете сушените сливи на дребни кубчета.
Нарежете или смелете ядките. Заделете малка част от тях за поръсване на готовия десерт, подобен на ашуре.
Щом водата на булгура се абсорбира, добавете сушените плодове, захарта, ядките, ванилия, канела, кората на половин лимон и прясното мляко.
Оставете на котлона още няколко минути, този път бъркайки непрекъснато. Количеството на захарта и прясното мляко може да коригирате според вкуса ви.
След като махнете от котлона, прибавете бучка масло и разбъркайте, докато се разтопи.
Разпределете крема с булгур в десертни купички и поръсете с нарязани ядки.
На половината от тях сложих шоколадови капки, които от топлината на крема леко се разтопиха. Останалите поръсих с орехи и смлян шамфъстък.
Десерта може да се направи и в постен вариант, като замените млякото и маслото с кокосово, например.
Вида на сушените плодове в този булгур със сушени плодове и ядки също може да варира според вкусовете и предпочитанията ви.