Розички с карамелизирани ябълки
Ružice sa karamelizovanim jabukama
gotvach.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Розички с карамелизирани ябълки

Розички с карамелизирани ябълки

Розички с карамелизирани ябълки
Снимка: Лесно и вкусно с Катя
1 / 4
01/04/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
120 мин.
Порции
6
"Розички с карамелизирани ябълки - почерпка за гости и близки"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • прясно мляко - 250 мл
  • олио - 125 мл
  • яйца - 1 бр.
  • мая - 1 пакет (7 г)
  • захар - 5 с.л.
  • сол - 1 щипка
  • брашно - около 600 г
  • За пълнежа
  • ябълки - 4 бр.
  • захар - 4 с.л.
  • канела - 1/2 ч.л.
  • коняк - 50 мл.
  • масло - 50 г
  • За намазвяне
  • жълтъци - 1 бр.
  • прясно мляко
  • след изпичането
  • мед
  • пудра захар
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа наливаме топличкото прясно мляко със захарта, маята и 2 с.л. брашно. Смесваме добре и оставяме за 10 минути да се задейства маята.

Прибавяме олиото, яйцето и солта. Разбъркваме добре. Постепенно прибавяме пресятото брашно. Замесваме меко и еластично тесто. Покриваме със стреч и оставяме за около час да удвои обема си.

Почистваме ябълките и ги нарязваме на дребни кубчета. Слагаме в тиган с останалите продукти и бъркаме за около 10 минути. Оставяме да изстинат.

Щом е готово тестото, правим малки топки, може да ги разточим с точилка, може и с помощта на пръстите. В средата слагаме от ябълковата смес. Правим четири резки.

Прибираме по две от срещуположните страни, като защипваме добре, при печене да не се отлепят.

Редим в тава върху хартия за печене. Мажем с жълтък с малко прясно мляко. Печем в загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути.

Щом поизстинат розичките, леко ги мажем с мед, който сме разредили с малко вода. Поръсваме с пудра захар и сервираме.

Розичките с карамелизирани ябълки са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: