Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Празнична погача с екстри

Празнична погача с екстри

Празнична погача с екстри
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
75 мин.
Порции
12
"Празнична погача с екстри - само ви трябва повод и сте готови"

Необходими Продукти

  • яйца - 3 бр. /без 1 жълтък/
  • прясно мляко - 200 мл
  • вода - 180 мл хладка
  • мая - 30 г
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 с.л. равна
  • олио - 5 с.л.
  • пълнозърнесто брашно - 250 г
  • бяло брашно - около 500 г
  • кисело мляко - 2 с.л.
  • плънка
  • сирене - 200 г натрошено
  • маслини - за декорация
  • сусам
  • маково семе
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Активира се маята, като се натрошава в хладка вода със захарта и 2 с.л. брашно. Оставете да бухне и с останалите продукти замесете средно меко тесто. Намажете торба с олио и сложете тестото в нея, оставете в хладилника за 1 нощ.

Извадете го, оставете да се отпусне поне 1 час и разделете на три части, като едната е по голяма от останалите. Голямото тесто разделете на топки, всяка разточете с пръсти на малка кръгла питка.

Намажете с олио, поръсете сирене и срежете един разрез като радиус. От единия край се навива на фунийка, мерите три пръста и режете връхчето. Получава се като роза.

Наредете розичките една в центъра на тава 30 см и останалите край нея. Второто тесто се точи на правоъгълник две педи, намазва се олио, поръсвате сирене, отгоре второто тесто пак на правоъгълник, намазнен с олио и поръсен със сирене.

Двете кори една върху друга срежете през средата на две части, навивате на две рула. Усукват се и поставяте по стените на тавата. От отрязаните връхчета се оформя два фитила и навивате на охлюви, поставяте ги от двете страни.

Оставете любимата погача в топла фурна за 10 минути, бухва тестото и извадете. Намажете с разбит жълтък с 1 с.л. прясно мляко и 1 с.л. олио.

Поръсете сусам, маково семе, набодете маслини в розичките. Печете погачата на розички в загрята фурна 170 С около 35 минути, като последните 15 покривате с хартия да не прегори.

Извадете, намажете с масло и покривате с кърпа. Празничната погача с екстри е готова, чудесна за всеки повод!

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: