Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Пухкава питка с кисело мляко и мая

Пухкава питка с кисело мляко и мая

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k19k4k20k24
Пухкава питка с кисело мляко и мая
Снимка: Мария Симова
1 / 2
03/04/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
75 мин.
Порции
24
"Пухкава питка с мляко - разчупете и хапвайте"

Необходими Продукти

  • яйца - 3 бр. (единия жълтък за намазване)
  • кисело мляко - 200 г
  • вода - 300 мл топла
  • олио - 6 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • брашно - 1 кг
  • мая - 40 г прясна
  • за намазване
  • жълтъци - 1 бр. (отделеният)
  • олио - 1 с.л.
  • кисело мляко - 1 с.л.
  • масло - 125 г разтопено за мазане на корите
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в топлата вода със захарта, покрийте и оставете да шупне. Отделете единия жълтък и разбийте с вилица яйцата, прибавете олиото и киселото мляко, разбъркайте.

В купа пресейте брашното и добавете солта, разбъркайте. Оформете кладенче и сипете яйчената смес и шупналата мая, замесете меко тесто. Покрийте купата с капак или стреч фолио, завийте с кърпа и оставете за 1 час да втаса на топло.

Върху леко набрашнен плот, поставете втасалото тесто и го премесете, разделете на 6 еднакви по големина парчета, които оформяте на топки.

Всяка топка разточете на тънка кора. Събирате корите на две места по три кори, като помежду им мажете с разтопено (но не горещо) масло, горната трета кора не мажете.

С помощта на нож за пица разрежете купчините кори на 12 триъгълника всяка. Направете малък прорез в долната (широка) част на всеки триъгълник и прекарайте острия връх през него, завийте на кифличка и подредете така оформените кифли в намаслена тава с диаметър 32 см.

Оставете оформената питка да втаса отново за около 50-60 минути. Намажете с разбитите с вилица, предварително смесените жълтък, олио и кисело мляко, поръсете със семена по-желание.

Намажете питката отгоре и я поставете в предварително нагрята на 180 градуса фурна, печете за около 40-45 минути, като проверявате с дървена клечка за готовността ѝ. Забодената клечка в питката, трябва да излезе суха без полепнало тесто по нея, гарантиран начин за проверка на всички печива.

Готовата изпечена питка намажете с масло отгоре и завийте за 10 минути, преди сервиране.

Много вкусна и пухкава питка с кисело мляко и мая!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Дони Ники
Дони Ники
Чудесна!
06.04.2022 09:53