gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Печено Агнешко»Печено агнешко с уникална коричка за Великден

Печено агнешко с уникална коричка за Великден

Иван ПауновИван Паунов
Новак
2634957291
Печено агнешко с уникална коричка за Великден
Снимка: Иван Паунов
1 / 3ВИДЕО
07/04/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
7 мин.
Общо
27 мин.
Порции
4
"Не правим компромиси за Великден и ще приготвим това печено агнешко"

Необходими Продукти

  • агнешки бут - 1.5 кг
  • ориз - 150 г
  • праз - 1 бр.
  • лук - 2 глави
  • краве масло - 1 с.л. меко
  • орехи - 15 г смлени
  • чесън - 4 скилидки
  • мед - 4 с.л.
  • мащерка - 3 стръка
  • босилек - няколко листа
  • сол
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме и подсушаваме агнешкото. После го нарязваме на части.

Взимаме си тавичка и я намазваме с малко мазнина. В нея поставяме агнешките парчета.

Подправяме от всяка страна с прясно смляна сол и черен пипер. Накълцваме босилека, мащерката и чесъна на ситно и ги смесваме в малка купичка (можете да ползвате и джоджен вместо босилек).

Прехвърляме тази смес върху агнешкото и хубаво разтриваме с ръце, за да поеме от вкусовете им. Нарязваме лука и праза на полумесечета и ги нареждаме в тавичката.

Покриваме тавичката с алуминиево фолио. Печем в предварително загрята фурна на 140°C за 7 часа. Изкарваме месото и в тавичката прибавяме ориза.

Доливаме още 100 мл вода и щипка сол. Връщаме във фурната, като усилваме градусите на 200. Печем за 30 мин до сваряване на ориза.

Две от парчетата месо, намазваме с меда, а третото с мекото масло. Тези с меда поръсваме със смлените орехи. След като оризът е почти готов, поставяме месото отново в тавичката.

Връщаме във фурната за последни 15 минути за образуването на коричка на нашето вкусно агнешко печено. Да ви е сладко с тази моя рецепта с агнешко за Великден.

Печено агнешко с уникална коричка за Великден е разкошно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: