Пюре от жълт грах

Maria  TonchevaMaria Toncheva
Новак
6301k2k
Пюре от жълт грах1 / 2
25/01/2014
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне40 мин.
Готвене2 мин.
Общо42 мин.
Порции6

Необходими Продукти

  • грах - 3 1/2 ч.ч. (350 г), жълт
  • лук - 1 глава, нарязана
  • зехтин - 2 с.л.
  • куркума - 1/2 ч.л.
  • масло - 4 с.л.
  • чесън - 2 скилидки, на ситно нарязани
  • лук - 2 стръка, зелен
  • лук - 2 глави, шалот, нарязани
  • джоджен - 1 с.л., пресен
  • люти чушки - 1 бр., зелена изчистена от семките, нарязана
  • червен пипер - 1/2 ч.л., на люспи
  • кимион - 1/2 ч.л., на семена
  • кориандър - 1 ч.л.
  • лимони - 2 ч.л., изцедени на сок
  • лайм - 2 ч.л., изцедени на сок
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • люти чушки - 1 бр., червена, на филийки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Грахът се слага в голяма тенджера с толкова вода, колкото да го покрие 3 см над повърхността му. Оставя се да къкри на слаб огън около 2 часа, докато грахът се свари и разпадне. Разбива се с пасатор до получаването на кремообразна смес. Маслото се разтопява в малка тенджерка.

Добавят се чесънът, зеленият лук, лукът шалот, джодженът, зелената чушка и се запържват около 3 мин. Червеният пипер, семената на кимиона и кориандърът се счукват в хаван. Разбъркват се с двата вида лимонов сок, за да стане на каша. Добавя се запържената смес и се държи още 3 мин.

Добавя се грахът, разбърква се добре и се оставя да къкри 10 мин. Овкусява се със солта и черния пипер и се оставя да изстине напълно. Държи се в хладилника за 1 час. Украсява се с червената люта чушка и се поднася с хляб.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка: