Козуначено руло, замесено в хлебопекарна
Milibrot rolat mešen u mini pekari
gotvach.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Козунак»Козуначено руло, замесено в хлебопекарна

Козуначено руло, замесено в хлебопекарна

Албена АсеноваАлбена Асенова
Гуру
8037k2k5k8
Козуначено руло, замесено в хлебопекарна
Снимка: Албена Асенова
1 / 3
14/04/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
210 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
260 мин.
Порции
8
"Разнообразяваме великденската трапеза с пухкаво козуначено руло"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 140 мл
  • суха мая - 7 г
  • захар - 200 г
  • яйца - 4 бр.
  • ванилия - 1 бр.
  • лимонова кора - кората на 1
  • краве масло - 60 г
  • олио - 60 мл
  • сол - 1 щипка
  • брашно - 550 г
  • ябълков мармалад - 200 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Половината прясно мляко (затоплено) се разбърква със сухата мая и 1 супена лъжица захар.

Отделно в купа се разбиват 3 яйца с останалите захар, мляко, ванилия и кората от 1 лимон.

Кравето масло се разтопява и смесва с олиото, като 2/3 от количеството се налива при яйцата. Сместа се разбърква хубаво.

Брашното се пресява и му се добавя щипка сол.

Съставките се поставят в хлебопекарната по следният ред: първо, яйчната смес, след това маята и накрая - брашното.

Хлебопекарната се включва на програма тесто - 3 пъти за по 30 минути, като постепенно се долива остатъкът от мазнината.

След като втаса, тестото за козунак се изважда и разделя на две топки. Всяко парче се разточва на правоъгълник, намазва се с ябълков мармалад и се навива на руло.

Оформените рула се намазва с мазнина и поставят във формички да втасат повторно.

След като бухнат, се намазват с разбито яйце, и се поръсват с мокра кристална захар.

Пекат се за 15 минути във фурна загрята на 160 °C, след което се покриват с фолио и печенето на празничните козунаци продължава още поне 35 минути.

За по-добър резултат е хубаво да се сложи една метална купичка с вода във фурната по време на печенето на козуначено руло, замесено в хлебопекарна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: