Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Мъфини»Козунак»Козуначени мъфини с прясно мляко

Козуначени мъфини с прясно мляко

Албена АсеноваАлбена Асенова
Гуру
1k12k3k8k12
Козуначени мъфини с прясно мляко
Снимка: Албена Асенова
1 / 5
20/04/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
90 мин.
Порции
16
"Точно така - това са перфектните козуначени мъфини"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 150 мл
  • прясна мая - 21 г (половин кубче)
  • захар - 150 г
  • сол - 1 щипка
  • яйца - 3 бр.
  • краве масло - 100 мл разтопено
  • настъргана кора на 1 лимон
  • ванилия 2 г
  • течен подсладител 2 с.л.
  • брашно 600 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Към затопленото мляко се добавят маята и по супена лъжица от захарта и брашното. Оставя се на топло, докато шупне маята.

Отделно в купа се разбиват останалата захар, половината мазнина, течният подсладител, двете яйца и белтъкът от третото.

Брашното се пресява. Към него се прибавят, солта, настърганата лимонова кора и ванилията. По средата му се прави кладенче, в което се излива активираната мая.

Замесва се меко козуначено тесто, като на няколко пъти се добавя останалата мазнина. Меси се до пълното ѝ усвояване. Тестото се оставя да втаса на топло, докато удвои обема си.

Разделя се на топки, от които от своя страна се разделят и правят на фитили. Фитилите се оплитат, оформят на топка и поставят в намазнените предварително гнезда на формата за мъфини.

Козуначените мъфини се оставят да втасат повторно. Преди да се сложат във фурната, се намазват със заделеният жълтък и поръсват с мокра кристална захар.

Пекат се в предварително загрята на 160 °C фурна за около половин час или до хубав загар.

Да ви е вкусно с моите козуначени мъфини с прясно мляко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
51
42
30
20
10
Дай твоята оценка: