Пухкави пърленки с масло
Vazdušaste prlenke sa maslacem
gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Пърленки»Пухкави пърленки с масло

Пухкави пърленки с масло

Дони НикиДони Ники
Новак
1962k736711
Пухкави пърленки с масло
Снимка: Дони Ники
1 / 4
02/05/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
5
"За пърленките с масло друго не ни трябва - направо така си ги хапваме"

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се разтваря в топлата вода, смесена с прясното мляко, в подходяща купа, към тях се добавят захарта и 3 с.л брашно. Оставя се около 20 минути, за да се активира маята.

В купа се разбиват яйцата със солта, киселото мляко, олиото и активираната смес от маята.

Брашното се пресява и се добавя постепенно, докато се получи меко и еластично тесто.

Взема се 40 г меко масло, омесва се в тестото, докато го поеме напълно. Покрива се с кърпа и се оставя за час, докато втаса.

Тестото се разделя на 15-16 топки. От всяка се прави фитил, навива се на руло, поръсва се брашно и се разточва с диаметър 22 см.

Пърленките се пекат на сач, който се намазва с олио.

Пърленките се пекат на средна степен на котлона, за да не ги хване рязко топлината и да останат сурови в средата. Накрая се намазват с масло.

Пухкавите пърленки са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: