Голяма погача със семена
Velika pogača sa semenkama
gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Голяма погача със семена

Голяма погача със семена

Дони НикиДони Ники
Новак
1962k736711
Голяма погача със семена
Снимка: Дони Ники
1 / 6
05/05/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
110 мин.
Порции
10
"Голяма погача със семена - за да си хапнат всички гости"

Необходими Продукти

  • яйца - 4 бр. (2 жълтъка се отделят за намазване)
  • кисело мляко - 250 г
  • олио - 50 мл
  • сол - 2 ч.л.
  • захар - 2 с.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • мая - 42 г
  • прясно мляко - 350 мл
  • масло - 50 г разтопено
  • брашно - 1.3 кг (приблизително)
  • масло - 100 г за намазване на корите
  • За намазване
  • жълтъци - 2 бр.
  • прясно мляко - 1 с.л.
  • микс от семена - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа се сипва топлото прясно мляко, разтваря се маята със захарта и 5 с.л брашно, разбъркват се и се оставят за 20 минути да се активира маята.

В голяма купа се разбиват яйцата със солта, киселото мляко, оцета, олиото и активираната смес от маята. Пресятото брашно се добавя постепенно, докато се получи гладко, не лепнещо тесто. Добавя се маслото, меси се до пълното му поемане. Покрива се с фолио и се оставя около 1 час да втаса. Готовото тесто излиза 2 кг.

Оформих по следния начин. Тесто разделих на:

- 5 топчета по 140 г;

- 8 топчета по 100 г;

- 8 топчета по 20 г;

- 2 топчета по 90 г;

- 3 топчета по 50 г;

- 1 топче от 10 гр за център.

Това е точно за тава с диаметър 32 см.

Петте топки разточих с диаметър около 18 см, намазах с масло и подредих една върху друга (горната не се намазва) и ги сложих в средата на тавата. С резачка направих разрези, за да се получат осем триъгълника, като не се стига до крайния ръб на корите и всеки триъгълник от всичките осем обърнах и подпъхнах под неотрязана част.

От осемте топчета разточих овални кори, с резачка направих от половината част нагоре прорези, намазах с масло и навих на руло, огънах като подкова и наредих като венец около средата на триъгълниците. От малките осем топчета направих средата на подковите, като ги намазах с жълтъците и овалях в семена.

Трите топки от по 50 грама, разточих и наредих една върху друга, пак се намазват с масло и нарязах на 8 триъгълника, направих прорез в страната и промуших връхчето, да се получи листо, наредих в средата на отвора, който се получили, когато подгънах триъгълници, а малкото топче от 10 г намазах с жълтъците и поръсих със семена, сложих го за център на погачата.

Последните две топки по 90 г разточих, намазах с масло и нарязах на 8 малки триъгълника, откъм широката част се разрязват на три и се плете плитка. Така всичките осем плитки се нареждат по външната част на погачата в пролуките между подковите. С шишче притиснах средата на триъгълниците и след като намазах с жълтъците поръсих семена.

Пече се на 170 гр градуса около 50 минути - до суха клечка (първо се пече на долен реотан за 15-20 минути, след което се включва на горен и долен реотан).

Голямата погача със семена е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: