Крем карамел с тиква и оризово мляко
Krem karamel sa bundevom i pirinčanim mlekom
gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Кремове»Крем Карамел»Крем карамел с тиква и оризово мляко

Крем карамел с тиква и оризово мляко

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
5313k2k1k7
Крем карамел с тиква и оризово мляко
Снимка: Мария Божилова
1 / 6
07/05/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
10
"Крем карамел с тиква - новият ни любим десерт"

Необходими Продукти

  • тиква - 1.5 кг.
  • оризово мляко - 1 л.
  • кафява захара - 300 г за крема + 150 г за карамела
  • вода - 50 мл.
  • яйца - 8 бр.
  • ванилия за печене - 2 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тиквата се измива много добре. Обелва се и се почиства от семките. Нарязва се на средни парчета и се слага в тенджера за готвене на пара.

Вари се на пара 20 мин. под капак. Изважда се от тенджерата и се оставя върху решетка, за да се отцеди. Нарязва се на малки парчета.

Кафявата захар се разбърква на пяна с яйцата. Прибавя се млякото и ванилията при продължително бъркане.

Захарта за карамела са слага в дълбока касерола с незалепващо покритие.

Прибавя се вода и се разбърква много добре.

Захарта се карамелизира.

В купички за крем-карамел се сипва по една лъжица от карамелизираната захар.

Отгоре се нарежда парчета тиква. Залива се с млечната смес.

Купичките се слагат в тава. В тавата се сипва вода до половината на купичките.

Печем крем карамела 40 мин. на 160 градуса, след което купичките се изваждат от тавата и се оставят да се охладят, за да не е твърде горещ десертът с тиква.

Сервират се, като се обръщат върху чиния.

Чуден крем карамел с тиква и оризово мляко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: