Пухкав сукан тутманик
Vazdušasta uvijena penjurlija
gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Тутманик»Пухкав сукан тутманик

Пухкав сукан тутманик

Niki ZhelyazkovaNiki Zhelyazkova
Чирак
63428404437
Пухкав сукан тутманик
Снимка: Niki Zhelyazkova
1 / 6
09/05/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
75 мин.
Порции
8
"Опитайте този усукан тутманик и почерпете гостите с него"

Необходими Продукти

  • брашно - 600 до 700 г
  • сол - 2 ч.л.
  • вода - 200 мл хладка
  • яйца - 2 бр. (1 жълтък за намазване)
  • кисело мляко - 2 с.л.
  • олио - 2 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • мая - 1/2 кубче свежа /1 пак. суха мая
  • сирене - /по желание/
  • сусам - за поръсване
  • олио - за между корите
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Замесвам тестото и оставям да почине 40 минути. След това деля на 4 части и всяка разточвам на кора.

Нареждам ги една върху друга, като между тях намазвам обилно с олио.

Така подредени корите режа на ленти с ширина около 3 см. Всяка усуквам леко и ги редя в същата поредност в тава с хартия за печене.

Отново оставям оформеният тутманик да втаса и изпълни тавата. Намазвам го със смесения жълтък с няколко капки олио, поръсвам със сусам. Пека на горен и долен реотан на 180° до готовност. Ако започне да прегаря отгоре, го покривам с алуминиево фолио.

Изпечената усуканица оставям за 5 минути в тавата и покрит с кърпа.

После го изваждам от тавата и оставям върху скара, покрита с кърпа.

Става много вкусен и пухкав сукан тутманик!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: