Пълнени пиперки с кайма и ориз на баба
Bakine punjene paprike sa mlevenim mesom i pirinčem
gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Пълнени Чушки»Пълнени пиперки с кайма и ориз на баба

Пълнени пиперки с кайма и ориз на баба

Мария СимоваМария Симова
Гуру
2k17k3k19k21
Пълнени пиперки с кайма и ориз на баба
Снимка: Мария Симова
1 / 3
16/05/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
4
"Пълнени пиперки с кайма и ориз - по рецепта на баба"

Необходими Продукти

  • пиперки - 9 бр. за пълнене
  • кайма - 250 г
  • ориз - 1 ч.ч.
  • лук - 2 глави
  • моркови - 1 бр.
  • чесън - 2 скилидки
  • домати - 2 бр. (може и консерва)
  • доматено пюре - 1 с.л.
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
  • джоджен - 1 с.л. нарязан
  • магданоз - 1 с.л. нарязан
  • олио - 3 - 4 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелете и нарежете зеленчуците поотделно и на ситно, моркова настържете на ренде.

В тиган нагрейте олиото и прибавете нарязаните лук, чесън и настъргания морков, посолете и запържете до омекване.

Прибавете каймата и запържете, докато покафенее и раздроби на гранули.

Следва предварително измития много добре и прецеден ориз, разбъркайте и прибавете обелените и нарязани на ситно домати.

Посолете и поръсете с подправките, разбъркайте сместа. Премахнете тигана от котлона и оставете да се поохлади сместа.

През това време почистете пиперките от кочаните и семената, измийте и подсушете.

Напълнете пиперките със смес, като оставите един пръст разстояние догоре ненапълнени.

В тенджера налейте 4 ч.ч. топла вода, добавете 1 с.л. олио и 1 с.л. доматено пюре, посолете на вкус и разбъркайте.

Наредете пълнените пиперки плътно една до друга в тенджерата с отвора нагоре.

Поставете на умерен огън и варите за около 40-45 минути до готовност на ориза.

Сервирайте пълнени пиперки с кайма и ориз на баба с кисело мляко или направете застройка на останалия им бульон с разбити 1 с.л. кисело мляко и 1 жълтък.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: