Погача с масло, чесън и билки
Pogača sa maslacem, belim lukom i biljkama
gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Погача с масло, чесън и билки

Погача с масло, чесън и билки

Дони НикиДони Ники
Новак
2032k764753
Погача с масло, чесън и билки
Снимка: Дони Ники
1 / 3
18/05/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
90 мин.
Порции
12
"Погача с масло, чесън и билки - удоволствие е да я вкусиш"

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр. (1 жълтък се отделя за намазване)
  • вода - 250 мл
  • мая - 20 г
  • захар - 1 с.л.
  • брашно - 3 с.л.
  • олио - 50 мл
  • брашно - 550 г
  • За намазване
  • жълтък - 1 бр.
  • масло - 100 г
  • босилек
  • магданоз
  • чесън - 3 скилидки
  • сол - 1 ч.л
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се разтваря с топла вода, захар и брашно (3 с.л).

Разбърква се и се оставя да втасва около 20 минути.

Яйца, солта, олиото и активираната смес от маята се разбъркват в подходяща купа и се добавя постепенно, предварително пресятото брашно.

Получава се меко и нелепнещо тесто, покрива се с кърпа и се оставя за 40-50 минути да втаса.

Оформят се топчета, които се разстилат на фитилчета и се връзват на възели.

Подреждат се в намаслена тавичка и отново се оставя за 20-30 минути да втаса на топло цветната погача.

Намазва се с предварително разтопеното масло и добавените в него ситно нарязани билки, чесън и сол.

Отгоре се намазва с разбит жълтък.

Пече се погача с масло, чесън и билки на 170 °C до готовност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: