Пълнозърнести хлебчета с чесново масло
Integralni hlepčići sa maslacem i mladim belim lukom
gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Хлебчета»Пълнозърнести хлебчета с чесново масло

Пълнозърнести хлебчета с чесново масло

Росица ПетроваРосица Петрова
Мастър Шеф
5865k3k3k5
Пълнозърнести хлебчета с чесново масло
Снимка: Росица Петрова
1 / 6
19/05/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
50 мин.
Порции
6
"Всяко ястие е по-апетитно с пълнозърнестите хлебчета с чесново масло"

Необходими Продукти

  • брашно от лимец - 150 г пълнозърнесто + 2 с.л. за доизмесване
  • брашно от спелта - 100 г
  • прясно мляко - 150 мл
  • мая - 13 г прясна
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л. равна
  • яйца - 1 бр.
  • масло - 40 г
  • пресен чесън - 1 стрък
  • магданоз - няколко стръка
  • сол - щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа смесете двата вида брашно и прибавете към тях солта, след което разбъркайте и оформете кладенче.

Разтворете маята и захарта в затоплено до 40° С прясно мляко. Добавете сместа с маята към брашната, заедно с едно яйце.

Разбъркайте всичко с шпатула, до образуване на гъсто лепкаво тесто.

Покрийте купата с тестото с кърпа и оставете да втаса за 40-50 минути.

През това време разтопете маслото и прибавете към него ситно нарязани чесън и магданоз.

Щом тестото удвои обема си го прехвърлете върху добре набрашнен плот и го премесете за кратко.

Нарежете го на 6 равни части. Всяка разтеглете с пръсти на малък кръг и поставете в центъра по 1 малка лъжичка от чесновото масло.

Съберете краищата и оформете малки топчета за пълнозърнестия хляб.

Наредете хлебчетата в тава, покрита с хартия за печене и ги намажете с останалото масло.

Оставете отново да втасат за още 20 минути, след което ги сложете да се пекат в загрята на 200°С фурна за 25 минути - до златиста коричка.

Вкусни, здравословни и много ароматни пълнозърнести чеснови хлебчета, които се приготвят лесно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
41
31
20
10
Дай твоята оценка: