gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Пита Слънце с мак

Пита Слънце с мак

Пита Слънце с мак
Снимка: Admin
1 / 5ВИДЕО
20/11/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
9
"Тази видео рецепта, не само ще ви изненада, но ще ви накара да се облизвате. Приготвя се лесно и е много ефектна за всеки празник и делник."

Необходими Продукти

  • мая - 1 п. за хляб
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • яйца - 2 бр. (единият жълтък се отделя за намазване на питката)
  • масло - 125 гр.
  • прясно мляко - 250 мл топло
  • брашно - колкото поеме (4 - 5 ч.ч.)
  • За поръсване
  • мак
  • сусам
  • кашкавал
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтваряме маята и захарта с малко топла вода и оставяме да шупне. Пресяваме брашното, правим кладенче и сипваме млякото, цялото яйце и белтъка (разбити с вилица), солта и половината от маслото (разтопено).

Замесваме меко тесто. Оставяме го да втаса в намаслена купа, покрито с кърпа на топло.

След като тестото удвои обема си, го премесваме отново. Втасва втори път и тогава пристъпваме към оформянето на питката.

Оформяне: Тестото се дели на 9 части: 4 малки, 4 големи и една най-голяма за средата. По-големите топки се разточват на кръгове и се нареждат един върху друг в тавата, като се мажат с останалата половина от маслото.

С остър нож се разрязва през средата като звезда, като разрезите не стигат до края на кръга и получените ъгълчета се отварят навън.

По-малките топки тесто се разточват по същия начин, поставят се намазани в полученият кръг, разрязват се и се обръщат с ъгълчетата на вън.

В средата се поставя най-голямата топка тесто. Оформената пита се оставя на топло да втаса, намазва се с жълтък, посипва се с маково семе, сусам и кашкавал и се запича при 200 градуса до готовност.

Питата Слънце с мак е чудна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
514
43
31
20
10
Дай твоята оценка: