Сладка погача за сватба
Slatka pogača za svadbu
gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Сладка погача за сватба

Сладка погача за сватба

Дони НикиДони Ники
Новак
1912k700672
Сладка погача за сватба
Снимка: Дони Ники
1 / 5
28/05/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
15
"Сладка погача за сватба, с която да благословите младоженците"

Необходими Продукти

  • яйца - 4 бр. (2 жълтъка се отделят за намазване на погачата)
  • прясно мляко - 200 мл
  • топла вода - 100 мл
  • мая - 30 г
  • захар - 3 с.л. за активиране на маята
  • брашно - 5 с.л. за активиране на маята
  • кондензирано мляко - 150 г
  • кисело мляко - 200 г
  • олио - 60 мл
  • масло - 50 г
  • брашно - приблизително 1300 г
  • За намазване на модулите
  • масло - 60 г
  • За намазване на погачата отгоре
  • жълтъци - 2 бр.
  • прясно мляко - 1 с.л.
  • микс от семена - за поръсване
  • бял фондан - за украса
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа се сипват прясното мляко и водата, затоплят се в микровълновата за минута.

Маята се разтваря заедно със захарта и брашното и се оставят за 20 минути, за да шупне сместа.

В купата на миксера се разбиват яйцата с киселото мляко, олиото, кондензираното мляко и активираната смес с маята. Добавя се предварително пресятото брашно. Омесва се меко тесто, към което се добавя мекото масло.

Тестото се изсипва на плота и се доомесва, докато се получи гладко и нелепнещо на допир.

Намазва се с олио и се оставя в купата покрита с фолио, докато удвои обема си.

В тава с диаметър 28 см, покрита с хартия за печене, се оформя по желание погачата, като всеки модул се намазва с масло.

Готовата оформена погача се намазва с разбитите жълтъци и прясното мляко. Поръсва се с микс от семена.

Фурната се включва предварително на 50 градуса на горен и долен реотан. В момента на слагане на погачата във фурната, градусите се увеличават на 160 и се пуска само долния реотан.

След като погачата стигне ръба на тавата, се включва и на горен реотан с вентилатор. Проверява се с шишче, готова е когато не оставят следи от тесто по него.

От фондан се оформят цветя и сърчица и се закрепват с белтък върху повърхността на погачата.

Сладката погача за сватба е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: