Домашна точена баница с мая
Domaća razvijena pita sa kvascem, posuta semenkama
gotvach.bg»Рецепти»Баница»Вита Баница»Домашна точена баница с мая

Домашна точена баница с мая

Дони НикиДони Ники
Новак
2332k9451k
Домашна точена баница с мая
Снимка: Дони Ники
1 / 4
30/05/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
130 мин.
Порции
10
"Домашна точена баница с мая - за закуска е чудесна"

Необходими Продукти

  • яйца - 2 (1 жълтък се отделя за намазване)
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • мая - 30 г
  • прясно мляко - 100 мл
  • топла вода - 100 мл
  • захар - 1 с.л.
  • брашно - 5 с.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 60 мл
  • брашно - 940 г за омесване (+ 100 г за разточване на корите)
  • За намазване на корите
  • масло - 150 г
  • сирене - 400 г
  • семена - за поръсване
  • За намазване
  • жълтък - 1 бр.
  • прясно мляко - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Прясното мляко и водата се затоплят и в тях се разтваря маята, захарта и брашното. Разбъркват се и се оставят за 20 минути, да се активира маята.

В купа се разбиват яйцата, киселото мляко, оцета, солта, олиото и активираната смес с маята.

Предварително пресятото брашно се добавя постепенно, до получаване на меко, пухкаво тесто.

Намазва се с олио и се покрива с кърпа. Оставя се за около 1 час, докато се удвои обема.

Разделя се на 5 топки и се разточва тънка кора, намазва се с разтопено масло, поръсва се натрошено сирене и се навива на руло.

В намаслена тава с диаметър 32 см се подреждат всички кори за домашната точена баница.

Отгоре се намазват с разтопено масло. Оставя се за 20 минути да втаса, след което се намазва с разбития жълтък с прясното мляко.

Поръсва се с витата баница микс от семена.

Пече се домашна точена баница с мая на 170°C до готовност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: