Бърз тутманик със спанак
Brza penjurlija sa spanaćem
gotvach.bg»Рецепти»Солени Печива»Тутманик»Бърз тутманик със спанак

Бърз тутманик със спанак

В кухнята с БениВ кухнята с Бени
Новак
3148462392
Бърз тутманик със спанак
Снимка: В кухнята с Бени
1 / 2
06/06/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
12
"Тутманик със спанак - приготвя се бързо и е много вкусен"

Необходими Продукти

  • яйца - 4 средно големи
  • кисело мляко - 300 г
  • сода за хляб - 1 пълна ч.л. /10 г с връх/
  • олио - 100 мл
  • сол - ½ ч.л. или спрямо солеността на сиренето
  • сирене - 160 г
  • спанак
  • брашно - 320 г /2 ч.ч. с лек връх//чашата, която ползвам е с вместимост от 250 мл./
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За този лесен тутманик почистения и измит спанак сложих да се свари във вряща вода с малко сол. Варих около 5 минути, или докато започна да омеква. Сложих го да се отцежда в ситен гевгир и когато се охлади, го доотцедих добре с ръце и нарязах на дребно.

Яйцата разбърках със солта, като ползвах кухненска бъркалка. Към киселото мляко добавих содата и когато шупна, го прибавих при яйцата. Разбърках и постепенно добавих олиото, а след това и пресятото брашно.

Разбърках до гладка смес и прибавих спанака, а на финал и натрошеното сирене. Разбърках финално.

Дъното на тава с диаметър 29 см и височина 5 см покрих с хартия за печене, която изрязах със същия диаметър.

Намазах нея и стените на тавата с меко масло и изсипах сместа, разпределяйки я равномерно.

Сложих да се пече соленит кекс в напълно загрята на 170 °C фурна за около 40 минути, или до видима готовност и суха клечка, прободена в средата на печивото и която излиза суха.

Оставих леко да се охлади спаначения кекс и отрязах първите парченца. Добре е да се остави да изстине малко повече, но нямахме търпение да го опитаме, а и Веско тръгваше за екскурзия и искаше да вземе за хапване по пътя.

Добър апетит с моят бърз тутманик със спанак!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: