Лучник с кайма и домати
Pita sa lukom, mlevenim mesom i paradajzom
gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Кайма»Лучник»Лучник с кайма и домати

Лучник с кайма и домати

ГАЛЯ ДУМАНОВАГАЛЯ ДУМАНОВА
Мастър Шеф
1961k2458666
Лучник с кайма и домати1 / 2
14/06/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
80 мин.
Общо
120 мин.
Порции
6
"Мммм...вкусен лучник от традиционната ни кухня. Ако искате да го разнообразите, добавете 2-3 нарязани картофа в него"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • брашно - 600 г
  • вода - 1 ч.ч. хладка
  • мая - 1/2 кубче
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 с.л.
  • олио - 1 с.л.
  • За плънката
  • кайма - 500 г смес
  • домати - 1 к.ч. консерва
  • лук - около 500 г
  • олио - 1/2 к.ч.
  • червен пипер
  • черен пипер
  • чубрица
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа изсипвате захарта и маята и добавяте 250 мл топла вода. Разбърквате добре и оставяте за около 10 минути, докато шупне и втаса.

Пресявате брашното, добавяте солта, добавяте втасалата мая и олиото и омесвате до получаване на меко тесто.

Докато тестото втасва, подгответе плънката на селския лучник. Почистете и нарежете лука на ситно.

В дълбок тиган или тенджера изсипете олиото и след като се сгорещи, добавете нарязания лук. След като омекнат, добавете доматите и каймата. Изпържете, докато каймата стане на трохи.

Добавете солта и подправките и разбъркайте добре.

Втасалото тесто разделете на две части, едната от които два пъти по-голяма от другата. Разточете двете топки тесто на две кори.

Намажете тава с диаметър 35-40 см с олио и сложете в нея по-голямата кора, тя трябва да излиза от тавата около 4-5 см. Изсипвате готовата плънка, слагате върху плънката втората кора.

Накрая запечатвате лучника, като “загъвате” останалите извън тавата краища на долната кора.

Пече се в загрята на 220 °C фурна, докато хване златиста коричка.

След като е готов, се поръсва с хладка вода и лучникът с кайма и домати се завива с кърпа за 8-10 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: