gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Домашни питки за раздаване – пухкави и меки

Домашни питки за раздаване – пухкави и меки

Мария СимоваМария Симова
Гуру
2k18k3k20k21
Домашни питки за раздаване – пухкави и меки
Снимка: Мария Симова
1 / 2
12/06/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
11
"Страхотни питки за раздаване, с които може да почерпите близките си за хубав повод"

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа натрошете маята, прибавете захарта и ги разтворете с топлата вода. Добавете 1 с.л. брашно, разбъркайте и оставете за около 10 минути да шупне (втаса).

През това време пресейте брашното, оформете кладенче и в него прибавете солта. Отделно разбийте яйцата и прибавете разтопеното масло, олио и топлото прясно мляко, разбъркайте.

Сипете яйчената смес в кладенчето, заедно със шупналата мая, разбъркайте и замесете меко и еластично тесто. Поставете тестото в намаслена купа и покрийте, оставете за 1 час да втаса.

Намаслете леко плота и обърнете втасалото тесто върху него без да премесвате. Откъснете малки (големината по ваше предпочитание) и оформете топчета, които подреждате в намаслена тава, на разстояние едно от друго.

Оставете пухкавите питки да втасат наново за около 40 минути. След което намажете обилно питките със зехтин и поставете в предварително нагрята на 180 градуса фурна.

Печете малките хлебчета до готовност за около 30 минути. Отново намажете питките обилно със зехтин и покрийте с чиста кърпа за около 15 минути. Стават невероятно пухкави и меки!

Това са страхотни домашни питки за раздаване – пухкави и меки!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: