Сладка погача за бебче стъпка по стъпка
Slatka pogača za bebe korak po korak
gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Сладка погача за бебче стъпка по стъпка

Сладка погача за бебче стъпка по стъпка

Дони НикиДони Ники
Новак
2332k9281k
Сладка погача за бебче стъпка по стъпка
Снимка: Дони Ники
1 / 16
16/06/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
160 мин.
Порции
15
"Страхотна погача за бебе - ето как се прави стъпка по стъпка"

Необходими Продукти

  • яйца - 4 бр. (2 жълтъка за намазване)
  • захар - 12 с.л.
  • кисело мляко - 5 с.л.
  • фанта портокал - 100 мл
  • прясно мляко - 200 мл
  • мая - 30 г
  • захар - 2 с.л. за активиране на маята
  • брашно - 5 с.л. за активиране на маята
  • портокалова есенция
  • лимонов сок - на 1/2 лимон
  • олио - 60 мл
  • масло - 50 г
  • брашно - 1.300 приблизително
  • За намазване на модулите
  • масло - 100 г
  • жълтъци - 2 бр.
  • прясно мляко - 1 с.л.
  • сусамово семе - а поръсване
  • фондан - за декорация
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Активирайте маята в топлото прясно мляко със захарта и брашното. Оставете за 20 минути, докато удвои обема си.

В купата на планетарния миксер разбийте яйцата със захарта, киселото мляко, олиото, есенцията, сока от лимона и активираната мая. Към добре разбитата смес добавете пресятото брашно, постепенно на порции до получаване на гладко тесто.

Набрешнете плота и прехвърлете тестото за питата върху него, доомесете тесто, като добавите мекото масло. Така полученото тесто покрийте в купа с фолио или кърпа и оставете да втаса за около 1 час.

Намаслете тава с диаметър 28 см, покрийте страничните стени на тавата с хартия за печене, за да може погача да се плъзга по хартията и да не прелива от тавата по време на втасване и печене на погачата.

Разтеглете 5 топки по 300 г. Разточете всяка една от тях, като поръсвате брашно, за да не лепне тестото. Разточете с големина 26 см, намажете повърхността на всяка кора с масло и подредете една върху друга и с помощта на резачка направете 8 триъгълника.

Всеки триъгълник се оформя на вързопче (както е показано на снимките).

Подредете ги в тавата (едно да сочи с острия връх към стената на тавата, другото към центъра на тавата).

С помощта на шишче притеснете средата на модула.

Изтеглете 8 топчета по 30 г, оформете между дланите и подредете по външната част на тавата, между всеки модул.

Изтеглете си 3 топки по 170 г, разточете и подредете една върху друга отново, като се намазвате помежду им с масло (горната не се намазва).

Разрежете отново на триъгълници и оформете листа (както е показано на снимката). Подредете ги по вътрешната част на модулите между вързопчетата, като върховете им сочат към топчета, които подредихме по външната част на тавата. Отново с помощта на шишчето притеснете средата на листата, за да се закрепят добре и да не щръкнат по време на печенето.

Изтеглете си топче 100 г, оформете и поставете в центъра на погачата.

Последно си направете три топчета по 25 г, които оформете на фитилчета и сплетете на плитка, която ще сложите върху централната топка, добре съберете краищата. От малко топче тесто направете фитилче, което вържете като панделка и поставете на мястото на свързване на плитката.

Фурната се включва на 50 г на горен и долен реотан в момента на започване на оформяне на погачата.

Намажете погачата за бебе с разбитите жълтъци и прясното мляко, поръсете сусам по средата на листата и сложете празничната питка в затоплената фурна, като веднага увеличите фурната на 160 г само на долен реотан.

След 20 минути включете и на горен реотан, когато се получили нужният загар, покрийте с фолио и печете до готовност, като я проверявате с шишче, когато е сухо, погачата е готова. Намажете леко с масло за гланц.

От фондан се оформят бебето, пелената и маргаритките с помощта на резци и молд.

Сладка погача за бебче стъпка по стъпка е готова!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: