Трислойна точена и вита баница
Troslojna razvijena i uvijena pita
gotvach.bg»Рецепти»Баница»Вита Баница»Трислойна точена и вита баница

Трислойна точена и вита баница

Мария СимоваМария Симова
Гуру
2k18k3k20k21
Трислойна точена и вита баница
Снимка: Мария Симова
1 / 3
26/06/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
90 мин.
Порции
8
"Няма по-вкусна класика от витата баница, приготвена с домашно точени кори"

Необходими Продукти

  • брашно - 750 г
  • сол - 1 ч.л.
  • вода - 400 мл топла
  • зехтин - 2 с.л. ( олио)
  • оцет - 2 с.л. бял
  • брашно - около 300 г за доомесване и точене
  • пълнеж
  • сирене - 400 г
  • яйца - 2 бр.
  • кисело мляко - 2 с.л. гъсто
  • масло - 50 г разтопено
  • зехтин - 1 ч.ч. за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното два пъти, в средата оформете кладенче и в него прибавете водата, солта, зехтина и оцета, замесете меко и гладко и еластично тесто.

Разделете тестото на 15 топчета, които притискате до получаване на малка питка.

Всяка питка намажете с малко от зехтина и разпределяте на пет купчинки по три питки, върху набрашнен плот. Завийте купчинките с кърпа и оставете да си почине тестото за 30 минути.

Разточете купчинките на фина и голяма кора (общо пет кори), като ръсите обилно с брашно.

Всяка разточена кора намажете с предварително смесените натрошено сирене, кисело мляко, яйца и разтопеното масло.

Завийте кората на рехаво руло и усуквате, като поставите рулото в намазана със зехтин тава.

Така оформената баница намажете със зехтина и печете в предварително нагрята на 190 градуса фурна, до златисто кафяв загар.

След като извадите от фурната, намажете витата баница с кубче масло и завийте с кърпа за 10 минути преди сервиране.

Трислойната точена и вита баница е много вкусна!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: