Фокача с чери домати и маслини
Fokača sa čeri paradajzom i maslinama
gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Фокача»Фокача с чери домати и маслини

Фокача с чери домати и маслини

Дони НикиДони Ники
Готвач
2563k1k1k
Фокача с чери домати и маслини
Снимка: Дони Ники
1 / 10
14/08/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
1
"Може да я използвате за сандвичи или да я хапнете като солен кекс. Фокача с чери домати и маслини е вкусна по всяко време на деня и всякак."

Необходими Продукти

  • брашно - 550 г приблизително
  • мая - 25 г
  • захар - 2 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • вода - 250 мл
  • олио - 4 с.л.
  • за декорация
  • розмарин - 3 стръка пресен
  • сол
  • чери домати
  • маслини
  • чесън - 3 скилидки
  • босилек - листенца
  • риган
  • зехтин - 5 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята, захарта и 5 с.л. брашно в хладката вода и оставете на топло да втаса.

Добавете я след това към пресятото в купа брашно и сол. Добавете и 4 с.л. олио.

Замесете гладко тесто.

Извадете го от купата, посипете работния плот с малко брашно и месете тестото още няколко минути.

Готовото тесто оставете да втаса на топло в намазнена купа, покрито с кърпа, докато удвои обема си.

Застелете с хартия за печене тавата на фурната размери, сложете тестото и го разстелете с ръце. Отново покрийте с кърпа и го оставете да втаса за няколко минути.

Направете с пръсти вдлъбнатини по цялата повърхност на тестото, поръсете с 3 - 4 с.л. зехтин.

Декорирайте фокачата с чери домати, скилидки чесън, маслини, стръкове розмарин и листа от босилек. Поръсете с риган и и с четка намажете със зехтин. Поръсете сол.

Сложете я да се пече в предварително загрята на 180 градуса до зачервяване.

Изпечената фокача с чери домати и маслини полейте леко със зехтин.

Този хляб с маслини е класика от италианската кухня.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: