Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Кекс с кисело мляко и пресни боровинки

Кекс с кисело мляко и пресни боровинки

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Кекс с кисело мляко и пресни боровинки
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 7
14/08/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
12 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
57 мин.
Порции
12
"Идеален за закуска или следобедно хапване с кафе. Не се чудете, а веднага си го пригответе!"

Необходими Продукти

  • брашно - 200 г
  • бакпулвер - 10 г
  • яйца - 3 бр. M - L
  • кисело мляко - 120 г
  • боровинки - 4 пълни с.л. (връх)
  • захар - 160 г
  • ванилия - 2 прахчета, 4 г
  • сол - 1 щипка
  • лимонова кора - от 1 лимон (само жълтата част)
  • олио - 50 мл.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В блендер се смилат захарта и фино обелените лимонови корички. Трябва да се получи абсолютно гладка, леко влажна и силно ароматна лимонова пудра захар.

Към нея се чукват трите яйца и хубаво се разбиват с миксер. Добавят се постепенно олиото, киселото мляко, щипка сол и пресятото с бакпулвера брашно.

Разбърква се до хомогенна и гладка смес, която се сипва в намазнена и набрашнена форма за кекс.

Посипват се боровинките и се притискат или разбъркват леко с шпатулата, така че да потънат в тестото.

Важно е да използвате от дребните горски боровинки, които са в пъти по- сладки и ароматни от все по- често срещаните на пазара едри изкуствени сортове боровинки, които поне според мен са напълно безвкусни.

Печете боровинковия кекс на 180 градуса за около 40 минути или до суха клечка.

След като извадите от фурната, изчайте 10 минути, обърнете върху решетка и оставете да изстине плодовият сладкиш.

Поднесете с хубаво кисело мляко!

Добър апетит!

Кекс с кисело мляко и пресни боровинки - радост за малки и големи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
510
40
30
20
10
Дай твоята оценка: