Начин на приготвяне
Сафридът се измива много добре. Ако рибата е замразена предварително, се слага в купа със студена вода за 30 мин.
Сафридът се почиства много добре, като се премахват главите и вътрешностите.
След почистване се измива още веднъж.
Лимецовото брашно се слага в плитка чиния.
Прибавя се царевичното брашно и норвежката подправка за риба. Сол не се прибавя, т.к. подправката съдържа сол. Разбърква се много добре до получаване на хомогенна смес.
Рибата се отцежда в гевгир от водата.
Всяка риба се овалва в брашното и се оставя върху дървена дъска за 10 мин.
Зехтинът се загрява с плитък тиган.
Всяка риба се пържи в предварително загрятия зехтин от двете страни до златисто.
Сервира се сафрид по норвежки с пресни зеленчуци.