gotvach.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Туршия от диви круши

Туршия от диви круши

ЛюдмилаЛюдмила
Помощник Готвач
2012k4239481
Туршия от диви круши
Снимка: Людмила
1 / 4
24/08/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Общо
20 мин.
Порции
1
"Яли ли сте туршия от диви круши? Сега е моментът да я опитате. Идеално мезе за ракия."

Необходими Продукти

  • круши - дребни, диви
  • сол - 1 с.л. на буркан
  • вода
  • чесън - 3 - 4 скилидки на буркан
  • люти чушки - по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Крушите могат да бъдат дребни, зимни, твърди и зелени, но най-добре е да са дивачки!

Измиват се и се почистват от дръжките.

Пълнят се в буркан, като се слага малко чесън, няколко скилидки, а ако обичате пикантно, като мен, и две, три люти чушки, стръкче магданоз и копър.

На буркан с вместимост 1000 мл се добавя лъжица с връх сол и се налива вода. Оставят се на слънце навън или на слънчев прозорец, докато променят цвета си.

Разклащат се всеки ден докато ферментират. Течността в буркана става мътна, но като приключи ферментацията и приберем бурканите, на хладно се избистря. В нашето семейство не се задържат дълго. Но ако желаете можете да ги запазите с консервант за туршии.

Ако не сте яли до сега туршия от джанки с чесън или от круши, а обичате да експериментирате в кухнята, сега е моментът, все още има зимни крушки и дивачки. Вкусно е! Само да допълня, не се затваря плътно докато ферментира. Слага се марля или хартия.

Туршия от диви круши е превъзходно мезе за ракия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: