Торта диня - 3D ефект
Torta lubenica - 3D efekat

Торта диня - 3D ефект

Дони НикиДони Ники
Готвач
2883k1k2k
Торта диня - 3D ефект
Снимка: Дони Ники
1 / 6
30/08/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
8
"Гарантираме, че тази торта е също толкова вкусна, колкото и ефектно изглежда"

Необходими Продукти

  • За блата
  • яйца - 2 бр.
  • захар - 100 г
  • олио - 50 мл
  • брашно - 120 г
  • бакпулвер - 10 г
  • прясно мляко - 50 мл
  • лимонов сок - 2 с.л
  • спанак - 100 г
  • За крема
  • кисело мляко - 400 г
  • крема сирене - 300 г натурално
  • пудра захар - 60 г
  • прясно мляко - 250 г
  • желатин - 20 г
  • есенция
  • За желето 2 дози със следните пропорции
  • сок от диня - 400 мл
  • пудра захар - 50 г
  • желатин - 10 г
  • червена боя
  • черен шоколад - 30 г за семките
* мерки и количества

Начин на приготвяне

По идея на Valentina Gasparyan.

Спанакът се измива и отцежда, сипва се във висока купа заедно с прясното мляко, олиото и лимоновия сок. С помощта на пасатор се прави на гладка кашичка.

Брашното се смесва с бакпулвера и се пресява.

В друга купа се разбиват яйцата със захарта на пухкав крем, към тях се добавя на порции от спаначената смес и брашното, като се разбърква на бавна степен на миксера.

Готовата смес се изсипва в тавичката на фурна, покрита с хартия за печене. Пече се на 170 градуса в загрята фурна за около 15 минути.

От готовия блат се изрязва кръг с диаметър 18 см и ленти с ширина 8 см от останалата част от блата.

Сглобяването става в регулируем ринг върху подходящ поднос.

Кремът се приготвя по следния начин:

В касерола се сипва прясното мляко с желатина и се слага на котлона на ниска степен - 3-та от общо 9 степени. Разбърква се до пълното разтваряне на желатина, след което се пресипва в друга купа, докато изстине.

В купа се смесват крема сиренето и киселото мляко, разбиват се с миксера, добавя се пудрата захар. Към тях се добавя охладената смес от прясното мляко с желатина.

Пригответе си купа с подходящ диаметър, която се обвива със стреч фолио.

В ринга се поставя изрязаният блат с дм 18 см, а около него правоъгълните ленти от 8 см. От останалия блат се правят трохи в чопъра и се посипват на дъното и с помощта на чаша се притиска, за да се изравни повърхността и запълнят процепите.

Върху така оформена основа се изсипва кремът, а върху него се слага стречосаната купа, за да се покрие и в страни блата и да се получи овална форма. Прибира се във фризера или хладилника за няколко часа, докато стегне.

През това време се приготвя първата доза от желето. В 350 мл от прецедения сок на блендираната диня се добавя пудрата захар, разбърква се добре, докато се разтвори напълно.

В останалите 50 мл се слага желатинът, оставя се да набъбне и се поставя в микровълновата за 30 секунди, след което се добавя към останалия сок. Разбърква се енергично и тук идва ред на червената боя, капват се няколко капки, за да се получи наситен червен цвят.

Отстранява се купата от ринга и се налива внимателно желето, след което се връща отново в хладилника или фризера, докато стегне.

Шоколадът се поставя в еднократен пош и се разтопява в микровълновата за минута. На едно парче хартия за печене се правят семките на динята. Прибират се в хладилника, докато стегнат за няколко минути. С пинцеса се нареждат 1/2 от семките върху леко стегнало желе, след което отново в хладилника до окончателното стягане.

Последната стъпка е приготвянето на втората част на желето. Процедира се по същия начин. Излива се внимателно върху първия слой, прибира се в хладилника, докато стегне и се нареждат отгоре останалите семки, целта е да се получи 3D ефект. Оставя се в хладилника за няколко часа, след което се отстранява ринга от тортата.

Тортата диня - 3D ефект е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: