Начин на приготвяне
Измитите червени чушки трябва да се избушат и опекат.
Патладжан се подрежда цял в тава и се пече във фурна, докато омекне.
Избират се малки глави кромид и се почистват/отрязва/ само долната част - брадичката така, че да се покаже част от лука, като обелката остава с малка част от дръжката.
Така приготвен лука се подрежда в тавичка и се пече във фурната, докато омекне, може да го познаете, че е готов, като видите карамелизирана течност около главичките.
Обелените печени чушки и печен патладжан се смилат на машинка за мелене.
Изпеченият и охладен лук се стиска за върха и от долната част излиза само вътрешната му част, която също се смила.
Всички смлени продукти се изсипват в дълбока тава и се пържат на много тих огън 60 минути, като постепенно се добавят сол, захар и олио.
Готовата лютеница може да се пасира по желание или да остане едро смляна.
Насипва се в бурканчета и се вари 5 минути за стерилизиране.
Лютеницата на леля Бойка е уникална!
Коментари