gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Други Десерти»Тиквеник»Сиропиран тиквеник със стафиди и ядки

Сиропиран тиквеник със стафиди и ядки

VeselinaVeselina
Готвач
2702k7961k3
Сиропиран тиквеник със стафиди и ядки
Снимка: Veselina
1 / 6
05/09/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
37 мин.
Общо
67 мин.
Порции
10
"Сочен тиквеник, който ще обикнете от първата хапка"

Необходими Продукти

  • тиква - 5 ч.ч. настъргана
  • захар - 2/3 ч.ч.
  • канела - 1 ч.л.
  • вода - 2/3 ч.ч.
  • лимонова кора - от 1 лимон
  • ядки - 120 г смляно кашу, орехи и лешници /сурови/
  • стафиди - 80 г тъмни и светли
  • масло - 90 г
  • кори за баница - 12 бр.
  • пудра захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Чашата, която съм ползвала, е от 200 мл. Ползваме разтопено масло. Тиквата е предварително почистена и настъргана. Количеството тиква е 5 пълни ч.ч.

Сложете настърганата тиква в тенджера заедно със захарта, канелата, коричките и водата.

Задушете тиквата за няколко минути и я изсипете в гевгир, за да се отцеди добре. Запазете отцедилия се сок.

Мажем корите с масло с четка. Първо мажем едната, после отгоре слагаме другата. Втората и нея мажем. Накрая слагаме плънка от тиква в единия край – тясната страна, отгоре ядки и стафиди - равномерно по дължината. Навиваме на руло.

Намазняваме тавата.

Подреждаме едно до друго рулата. Мажем готовите рула с масло и печем до зачервяване в загрята на 180 градуса фурна за около 37 минути.

Вадим тавата от фурната и заливаме тиквеника със сока от задушената тиква.

Режем на парчета, когато изстине леко.

Сервираме тиквеника леко охладен, поръсен с пудра захар.

Сиропираният тиквеник със стафиди и ядки е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: