Начин на приготвяне
При едно пътуване до Италия си купих паста от шамфъстък и оттогава все се чудя в каква рецепта да я приложа. Днес реших да направя чийзкейк и ви предлагам моята рецепта.
Пастата от шамфъстък се предлага и в нашите магазини.
Продуктите за този чийзкейк са за форма с диаметър 18-20 см. За форма с размери 24-26 см увеличете двойно съставките.
За безглутеновия вариант на чийзкейка използвах кокосово брашно.
За основата на този сладкиш разбийте яйцето със захарта.
След това прибавете киселото мляко и разбъркайте.
Разтопете маслото и добавете и него.
Към тези съставки прибавете кокосовото брашно и разбъркайте до образуване на влажни трохи.
Покрийте формата, в която ще печете чийзкейка, с хартия за печене.
Прехвърлете сместа за основата и притиснете, за да се образува блат.
Оформете и малък борд с височина около два сантиметра.
Ако решите, може да направите основата по класическия начин от бисквити и масло.
Смелете в блендер бисквитите на фини трохи.
Прибавете към тях разтопено масло и разбъркайте.
Прехвърлете сместа във формата за печене и притиснете, за да се образува основата.
Сложете основата в хладилник, а през това време се заемете с приготвянето на крема.
Смесете сиренето рикота със пудрата захар и разбъркайте. Рикотата може да замените с фина, кремообразна извара.
Добавете и заквасената сметана.
След това прибавете яйцата, едно по едно, като разбърквате.
Накрая добавете ванилията и царевичното нишесте.
Разбъркайте до хомогенна смес.
Извадете формата с основата от хладилника и изсипете в нея крема за чийзкейка.
Сложете сладкиша да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за 40 минути.
Щом времето за печене мине, изключете фурната и отворете леко вратата. Оставете чийзкейка вътре за още 10-15 минути.
След това го извадете от фурната и намажете с паста от шамфъстък докато е още топъл, но не горещ.
Щом като се охлади напълно сложете безглутеновия сладкиш в хладилник, за два, три часа.
Преди да сервирайте поръсете със смлян или нарязан на ситно шамфъстък.
Бон апети с този страхотен Чийзкейк с шамфъстък.