Чийзкейк с шамфъстък

Чийзкейк с шамфъстък
Снимка: Росица Петрова
4 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
8
"Страхотен чийзкейк с шамфъстък, който пренася вкуса на Италия на трапезата"

Необходими Продукти

  • първа основа без глутен
  • кокосово брашно - 150 г
  • яйца - 1 бр.
  • кафява захар - 3 с.л.
  • кисело мляко - 5 с.л.
  • масло - 50 г разтопено
  • втора основа
  • бисквити - 150 г
  • масло - 70 г
  • крем
  • рикота - 200 г
  • заквасена сметана - 200 г
  • яйца - 2 бр.
  • пудра захар - 4 с.л.
  • ванилия - 1 бр. (0.2 г)
  • царевично нишесте - 2 с.л.
  • за намазване
  • паста от шамфъстък - 3 с.л.
  • шамфъстък - 2 с.л. смлян за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

При едно пътуване до Италия си купих паста от шамфъстък и оттогава все се чудя в каква рецепта да я приложа. Днес реших да направя чийзкейк и ви предлагам моята рецепта.

Пастата от шамфъстък се предлага и в нашите магазини.

Продуктите за този чийзкейк са за форма с диаметър 18-20 см. За форма с размери 24-26 см увеличете двойно съставките.

За безглутеновия вариант на чийзкейка използвах кокосово брашно.

За основата на този сладкиш разбийте яйцето със захарта.

След това прибавете киселото мляко и разбъркайте.

Разтопете маслото и добавете и него.

Към тези съставки прибавете кокосовото брашно и разбъркайте до образуване на влажни трохи.

Покрийте формата, в която ще печете чийзкейка, с хартия за печене.

Прехвърлете сместа за основата и притиснете, за да се образува блат.

Оформете и малък борд с височина около два сантиметра.

Ако решите, може да направите основата по класическия начин от бисквити и масло.

Смелете в блендер бисквитите на фини трохи.

Прибавете към тях разтопено масло и разбъркайте.

Прехвърлете сместа във формата за печене и притиснете, за да се образува основата.

Сложете основата в хладилник, а през това време се заемете с приготвянето на крема.

Смесете сиренето рикота със пудрата захар и разбъркайте. Рикотата може да замените с фина, кремообразна извара.

Добавете и заквасената сметана.

След това прибавете яйцата, едно по едно, като разбърквате.

Накрая добавете ванилията и царевичното нишесте.

Разбъркайте до хомогенна смес.

Извадете формата с основата от хладилника и изсипете в нея крема за чийзкейка.

Сложете сладкиша да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за 40 минути.

Щом времето за печене мине, изключете фурната и отворете леко вратата. Оставете чийзкейка вътре за още 10-15 минути.

След това го извадете от фурната и намажете с паста от шамфъстък докато е още топъл, но не горещ.

Щом като се охлади напълно сложете безглутеновия сладкиш в хладилник, за два, три часа.

Преди да сервирайте поръсете със смлян или нарязан на ситно шамфъстък.

Бон апети с този страхотен Чийзкейк с шамфъстък.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: