Начин на приготвяне
Чаената чаша, която ползвах, е с вместимост 250 мл.
Разбийте яйцата със солта в купа. Може да ползвате и миксер, но става и с бъркалка.
Прибавете към яйцата гореща вода на тънка струя, бъркайки непрекъснато.
След това прибавете кефира, смесен със содата. Ако не разполагате с кефир, може да го замените с нискомаслено кисело мляко.
Накрая добавете брашното от лимец, лененото семе и олиото.
Разбъркайте до хомогенна смес.
Загрейте тиган с незалепващо покритие на средна степен на котлона. От възможни 6 степени приготвих палачинките на 4та степен.
Сипете в тигана, предварително намазан с няколко капки олио, един черпак от сместа и го разпределете по цялата повърхност.
Печете вкусните катми по минута от всяка страна.
По желание може да намажете всяка готова палачинка с малко кокосово масло.
Поднесох палачинките със смесени сусамов тахан и мед, но идеално си подхождат и с хубаво домашно сладко, сирене или извара.
От това количество приготвих 8 здравословни катми с брашно от лимец.
Добър апетит!