Лесен ръжен хляб
Jednostavan ražani hleb
gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Лесен ръжен хляб

Лесен ръжен хляб

Стоянка  РусеноваСтоянка Русенова
Автор
2k11k7k12k12
Лесен ръжен хляб
Снимка: Стоянка Русенова
1 / 3
28/10/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
5
"Страхотен хляб с хрупкава коричка и мека вътрешност"

Необходими Продукти

  • мая - 7 г суха
  • вода - 200 мл топла
  • мед - 40 г
  • зехтин - 15 мл
  • сол - 1/2 ч.л.
  • брашно - 115 г ръжено
  • брашно - 200 г бяло
  • шамфъстък - 1/2 ч. (суров, обелен и нарязан)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбока купа смесваме маята, топлата вода, меда и 2 супени лъжици бяло брашно.

Всичко това разбъркваме много добре и оставяме за около 10 минути настрана.

Приготвяме тавичка за печене, леко намазваме дъното и стените с мазнина и поставяме хартия за печене.

В друга купа смесваме двата вида брашно, като добавяме и солта.

Правим кладенче и сипваме вътре активираната мая и зехтина.

Замесваме меко тесто, което месенето продължава около 10-15 минути.

На набрашнен плот поставяме тестото и прибавяме шам фъстъка.

Доомесваме, за да се разпределят ядките равномерно в тестото.

Оформяме, както пожелаем, и поставяме в тавичка.

Аз оформих на топка, завих с кърпа и оставих да си втаса.

След като хлябът е удвоил обема си, правим три разреза и посипваме брашно.

Включваме фурната да загрее на 220 градуса. След като е загряла, поставяме хляба да се пече.

Печенето продължава за около 35-40 минути.

След като се изпече, вадим от тавичката и оставяме да изстине.

Лесният ръжен хляб е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: