Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Млечна баклава

Млечна баклава

Иван КацаровИван Кацаров
Помощник Готвач
851k274667
Млечна баклава
Снимка: Иван Кацаров
2 / 5
30/10/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
10
"Уникално вкусна баклава, с която ще шашнете своите гости"

Необходими Продукти

  • кори за баклава - 1 пакет, 400 г
  • орехи - 400 г
  • масло - 125 г
  • прясно мляко - 600 мл
  • захар - 350 г
  • ванилия
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Днес Ви представям една лесна, но в същото време леко нестандартна и много ефектна рецепта за десерт от тефтера на баба ми Катерина от Пловдивското село Труд. Всъщност не е нищо особено – баклава като баклава, само че сиропът се приготвя с прясно мляко, а не с вода. И все пак... може би има някакви тънкости и малки тайни. Ще разберете какви са те, ако прочетете до край...

Първо приготвям сиропа, за да има време да се охлади и да го залея студен върху горещата баклава.

В тенджера слагам прясното мляко, ванилия и добавям 300 г захар (остават 50 гзахар, с които по-късно ще поръсвам корите). Бъркам непрекъснато докато заври млякото. След това свалям от огъня и се захващам с баклавата, като по някое време сиропа го слагам в хладилника.

Разтопявам маслото, но внимавам да не се пържи.

Вземам една от корите за баклава и я намазвам с разтопено масло. Върху първата кора за баклава поставям втора кора и също я мажа с масло.

По цялата площ на кората поръсвам обилно с орехи. Вие решавате с каква големина да бъдат натрошени. Аз ги хващам в шепа и стискам с ръка, така че в моя случай са по-едри парченца. За една кора условно се падат по 2 шепи орехи, но все пак зависи от шепите.

Вземам половин супена лъжица захар и поръсвам цялата площ на кората. По време на изпичането захарта ще се разтопи и ще карамелизира орехите, което е една от тайните на тази баклава.

Навивам корите на стегнато руло, както навивам за баница.

Поставям рулото в предварително намазана с масло тавичка.

Намазвам рулото отгоре с масло и се захващам със следващото руло.

Когато съм направил всичките рула и съм ги поставил в тавата, идва ред за нарязването им на малки парчета. В моя случай първо режа всяко руло на половина, после всяка от половинките нарязвам на половина и след това всяка от четвъртинките режа отново на половина. Така се получават 40 парчета.

Баклавата се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за 25-30 мин.

Изваждам изпечената баклава и я заливам със студения сироп, а след това я оставям да престои поне 6 часа, като периодично се завръщам към нея, но не за да си хапна, а за да я обливам със сиропа с помощта на супена лъжица. Когато баклавата се охлади я вкарвам в хладилника за няколко часа и тогава става разкошна.

Преди сервиране поръсвам парченцата баклава със ситно натрошени орехи.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ БЕЛЕЖКИ:

Това, което описах по-горе е начинът, по който баба ми Катерина приготвяше баклавата. Аз, обаче, леко модифицирах рецептата и това, което се вижда на снимките, е моята подобрена версия.

Пак е лесно за изпълнение, но се получава изключително ефектен десерт, с който шашкам гостите и впечатлявам дори онези, които казват, че не обичат баклава. Ето какви са моите модификации и подобрения:

В сиропа вместо 600 мл прясно мляко аз слагам 400 мл, но добавям и 200 мл течна сладкарска сметана.

Пак към сиропа добавям и 100 г бял шоколад.

Не чакам сиропа да завира, просто разбърквам непрекъснато на горещия котлон и когато захарта и шоколадът се разтворят – свалям от огъня да се охлади.

Нататък изпълнението е както е в рецептата, описана по-горе.

Не поръсвам с орехи преди да сервирам, а украсявам и с малко настърган кафяв шоколад.

ОЩЕ ПОЯСНЕНИЯ:

От дадените количества продукти се получават 5 рула, като всяко е разрязано на 8 парчета. Предвиждам за сервиране по 3 парчета в порция и така е достатъчно за 10 порции, като остават 10 крайни парчета, които нямат най-търговски вид и те се изяждат тайно, едно по едно, докато чакаме гостите.

С тавата, която ползвам (35х25 см) се получават 5 рула (6 ако много ги наблъскам, но не се става добре така) и остават неизползвани кори.

Правил съм експеримент рулото да е от три кори, но тогава се получава с твърде много тесто и не е по нашия вкус. Ето защо ние приготвяме всяко руло с две кори, а останалите се ползват за някоя малка солена баничка... за баланс на сладкото, с което предстои да прекалим.

Разбира се, ако искате, може да използвате цялото количество кори и да направите втора тава, но тогава тряба да предвидите повече орехи и да направите повече сироп, защото дадените количества са за 5 рула/40 парчета млечна баклава.

Баклавата може да се приготви и наложена, а не на руло. В този случай се слагат половината кори една върху друга, като всяка е намазана с масло. След това се слагат ядките и върху тях другата половина кори, като отново всяка е намазана с масло. След това баклавата се реже на парчета в каквато форма ни харесва. Изпичаме, заливаме със сиропа и оставяме гостите във възхита.

Когато се прави наложена баклава се ползват всички кори от пакета и няма остатъци, но вкъщи предпочитаме варианта с рулото, защото кори и орехи се разпределят равномерно и се получава изключително приятна текстура на десерта.

Баклавата може да се направи с вкус на карамел. За целта половината количество захар за сиропа се слага в тенджера и на слаб котлон се карамелизира. Сваля се тенджерата и се оставя да се охлади карамела. След това се добавят прясното мляко, сметаната и останалото количество захар.

Тенджерата се връща на слаб огън и се бърка непрекъснато. Така карамелът се затопля и се разтваря в млякото, като го ароматизира по уникален начин. След това сиропът се охлажда и с него се залива горещата баклава.

Да Ви е вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: