Тракийска лютеница с камби и ябълки
Trakijska ljutenica sa paradajz paprikama i jabukama
gotvach.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Лютеница»Тракийска лютеница с камби и ябълки

Тракийска лютеница с камби и ябълки

Иван КацаровИван Кацаров
Чирак
771k239844
Тракийска лютеница с камби и ябълки
Снимка: Иван Кацаров
1 / 5
30/10/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
180 мин.
Порции
14
"Точно сега му е времето да направите най-вкусната лютеница Запретвайте ръкави и се подгответе за зимата с тази чудна тракийска лютеничка"

Необходими Продукти

  • червени камби - 4 кг
  • зрели домати - 2 кг
  • патладжани - 1 кг
  • ябълки - 1 кг
  • моркови - 500 г
  • чесън - 2 глави
  • олио - 600 мл
  • винен оцет - 100 мл
  • черен пипер - 1 суп.лъж.
  • кимион - 1 чаена лъж.
  • сол - на вкус
  • захар - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Рецептата е от Пловдивското село Труд.

Патладжаните се обелват, нарязват на кубчета и се изпържват в около 100 мл от мазнината. След това се изваждат и се отцеждат. Мазнината, в която са били изпържени, НЕ се ползва след това в лютеницата.

Камбите се почистват от семките и се режат на едро.

Доматите се режат на едро.

Ябълките се обелват и се режат на кубчета.

Морковите се белят и се режат на едро.

Камбите, доматите, морковите и ябълките се поставят в съд и без добавяне на допълнително количество вода се варят до омекване на зеленчуците.

Сварените зеленчуци се оставят да се охладят, но все пак да са още топли и се претриват през мрежест гевгир или с машинка за премахване на обелките и семките.

Полученото пюре се връща на огъня и към него се добавят смлените или счукани в чутура (голям хаван) патладжани. Към тях се изливат олиото, оцетът, подправките и при непрекъснато бъркане се изварява до желаната гъстота (да оставя пътечка след бъркалката).

Десет минути преди да се свали от огъня, към лютеницата се добавя и счуканият чесън и се вари още малко.

Едва в края на процеса, когато свалим лютеницата от огъня, балансираме вкусовете и добавяме сол и захар.

Готовата лютеница се разпределя в бурканчета, които се затварят и варят за капак 20-30 минути.

Така се случваха нещата на село. В условията на Софийски апартамент модифицирах рецептата, за да бъде „мързелива“.

Изпържих патладжаните.

В дълбока тава нарязах камби, домати, ябълки и моркови.

Добавих към зеленчуците половината от олиото, заедно с оцета (в моя случай балсамов, защото такава муза ми дойде), черен пипер и кимион. Разбърках всичко много добре.

Покрих тавата плътно с алуминиево фолио, като го боднах с нож тук-там, за да излиза парата. Тавата оставих във фурната на 200 градуса за 1 час да се задуши всичко.

След това махнах фолиото и печенето продължи още 1 час.

Извадих тавата от фурната, добавих изпържените патладжани, счукания чесън и остатъка от олиото и пасирах всичко, но не прекалих да бъде съвсем гладко. За по-селски вкус тук добавих 2 суп. лъж. пушен червен пипер.

Отново покрих тавата с алуминиево фолио (защото вече пасираната лютеница е жива магма и ще се отрази ужасно на фурната) като му направих още дупки, за да може да излиза парата и лютеницата да се сгъсти. При това положение върнах тавата във фурната и печенето продължи още 30-40 минути.

Извадих лютеницата от фурната, опитах я и добавих сол и захар на вкус. Разбърках добре и бързо напълних сухите бурканчета, затворих ги и ги варих за капачките 30 мин след завиране на водата.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ БЕЛЕЖКИ:

Оцетът може да бъде заменен с червено вино.

Ябълките, освен приятна сладост, поради пектина в тях, имат леко желиращо свойство (разбира се лютеницата не става желе), което придава много приятна консистенция.

В моята рецепта вчера добавих и 3 глави лук, но баба ми не слагаше лук в лютеницата, а само чесън.

От дадените количества се получиха 14 бурканчета от 400 г.

Тракийската лютеница с камби и ябълки е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: