Начин на приготвяне
За плънката:
Спанакът се почиства и измива много добре.
Нарязва се на лентички и се слага в тенджера.
Прибавя се олио.
Задушава се до изпаряване на водата, която спанакът пуска, след което се сваля от котлона.
Козето сирене се натрошава на ситно и се прибавя към задушения спанак.
Прибавя се белтък и сместа се разбърква много добре.
За тестото:
Брашното се изсипва в купа, в която ще се меси.
Прибавя се сухата мая и се разбърква много добре.
В средата се прави кладенче, в което се прибавят козете прясно мляко, яйцата, олиото, солта, захарта и оцетът.
Замесва се меко тесто, което се слага в намазана с олио купа. Купата се завива в кърпа и се оставя да втаса за 1 час.
Готово тесто се разделя на четири части.
Всяка част се разточва на кора, от която се изрязват кръгчета.
Във всяко кръгче се слага от плънката, след което кръгчето се прегъва на две и след това още веднъж на две.
Всяка част се нарежда в кръгове в незалепваща тава с капак, която предварително е намазана с олио.
След като питата се нареди, се оставя да втаса 20 мин. под капак.
Втасалата пита се намазва с жълтък, разбит с козето мляко и олио.
Пече се 40 мин. в предварително загрята фурна под капак на 180 градуса.
След като се изпече питката със спанак, се изважда от тавата и се слага върху дървена дъска.
Спаначена питка от лемецово брашно за малки и големи гладници.