Начин на приготвяне
Форма за тарт с диаметър 22 см с подвижно дъно, със или без нагънати ръбове.
Този тарт без украси се пече при доста висока температура и може да се похвали с дълбоко запечена хрупкава коричка. Ябълките на дъното на тарта са изолирани от директна топлина, така че се запарват и омекват в много нежен слой. Тези отгоре поддържат формата си, което означава, че ще получите комбинация от текстури във всяка хапка.
Подготовка по два начина - класически и с комбайн.
Тестото с робот: Комбинирайте брашното, захарта и солта в кухненски робот. Пулсирайте няколко пъти, за да смесите. Добавете маслото и разбъркайте няколко пъти, за да разбиете маслото на парчета с размер на камъче. При работещ кухненски робот напръскайте с ледена вода. При натискане между пръстите тестото трябва да се слепи (ако тестото не залепва, добавете още вода по 1 супена лъжица наведнъж).
Стъпка 1
Смесваме захар, сол и 1 чаша + 2 супени лъжици брашно в голяма купа и с пръсти ги смесвате. Добавете масло и разбъркайте, за да покриете със сухите съставки и претривате маслото с пръсти.
Стъпка 2
Изсипете сместа върху леко набрашнена повърхност. С помощта на точилка изравнете парчетата масло на дълги тънки листове. Това може да отнеме няколко разточвания, ако е необходимо, и използвайте стъргалка или метална шпатула за парчетата масло, които искат да залепнат по повърхността.
Стъпка 3
След като сте смесили цялата смес с маслото, съберете я и върнете в купата. Добавете 3 с.л. ледена вода. С помощта на вилица разбъркайте водата, докато я поеме тестото. Тестото може да се разпадне на по-малки парчета, докато правите това, което е добре.
Стъпка 4
Обърнете тестото обратно върху повърхността и го съберете леко в правоъгълна форма с късия край към вас. Разточете тестото, докато се сплеска. Тъй като тестото ще бъде влажно, този път повече от него може да залепне за плота. Изстържете от плота, когато това се случи, и леко поръсете повърхността и тестото с брашно, ако е необходимо.
Стъпка 5
Като използвате шпатула, за да ви помогне, изнесете горната трета от тестото нагоре и над средната част, след това изнесете долната трета нагоре и също над средата (като сгъване на писмо). Тестото ще бъде брашнесто и ронливо, а вие просто искате да го съберете на топка.
Стъпка 6
Завъртете тестото на 90° и повторете разточването и сгъването, като събирате свободните части в центъра, за да ги включите. Сега тестото трябва да е малко по-лесно за работа, но все още ще бъде много сухо и ронливо по краищата. Завъртете тестото на 90° и повторете разточването и сгъването за трети път. Тестото вече трябва да е почти събрано и ще изглежда гладко, матово и кремообразно почти навсякъде, въпреки че краищата може да са все още сухи и ронливи. Ако е необходимо, повторете още едно разточване и сгъване. Оформете тестото в диск, увийте в стреч домакинско фолио и охладете поне 30 минути.
Стъпка 7
Тестото може да се направи 2 дни напред. Съхранявайте на охладено или замразено място до 3 месеца. Размразете за една нощ в хладилник преди употреба.
Стъпка 8
Загрейте фурната до 400 градуса. Да, ще печете на най-силнтаа степен на фурната! Разточете тестото върху леко набрашнена повърхност в кръг с дебелина около 2 см. Разточете, като почистите излишното брашно от долната страна, ако е необходимо, след това го разгънете в тава за тарт, повдигнете тестото, след това натиснете леко в тавата и се уверете, че тестото има добър контакт по долната повърхност. С пръсти притиснете тестото към стените на тавата, оставяйки излишъка да виси. Разточете тестото по горните ръбове на тавата, за да отрежете излишното тесто (поръсете остатъците от тестото със захар и изпечете в малки деформирани бисквитки, ако желаете). Охладете кората, докато стане готова за употреба.
Стъпка 9
Разтопете маслото в малка тенджера на среден огън, докато кипне, след което трябва да покафенее - 3–5 минути. Оставете кафявото масло настрана.
Стъпка 10
Почистете ябълките от сърцевината и ги нарежете напречно на колелца или лунички (не ги белете, освен ако не настоявате).
Прехвърлете в средно голяма купа. Добавете лимонов сок, захар и сол и разбъркайте. Подредете ябълките в охладената кора в концентрични кръгове, без да правите голяма могила в центъра. Намажете ябълките с кафявото масло. Поставете тарта върху тава за печене и печете, докато коричката стане наситено златисто-кафява и ябълките на повърхността омекнат и започнат да поемат малко цвят по краищата, 55–65 минути. Оставете тарта да се охлади върху лист за печене.
Ванилово-ябълковият тарт с кафяво масло е готов.