Шоколадов щолен на плитка
Čokoladni štolen u obliku pletenice
gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Щолен»Шоколадов щолен на плитка

Шоколадов щолен на плитка

Ivi  VaccaIvi Vacca
Мастър Шеф
5887k1k3k1
Шоколадов щолен на плитка
Снимка: Ivi Vacca
1 / 6
25/11/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
4
"Великденският сладкиш шоколадов щолен е толкова лек, пухкав, шоколадов и сочен – буквално се топи в устата и буквално подслажда пролетния сезон."

Необходими Продукти

  • ванилия - 1 шушулка или едно пакетче ванилин
  • брашно - 170 г ( тип 550) бяло
  • пълномаслено мляко - 85 г стайна температура
  • захар - 15 г
  • яйчен жълтък - 1 бр.
  • масло - 25 г , нарязано на парчета
  • мая - 15 г прясна или суха 4 г
  • сол - 3 г
  • пълнеж
  • шоколадов кувертюр - 80 г горчив
  • масло - 50 г
  • какао на прах - 20 г
  • захар - 50 г гранулирана
  • лешници - 20 г смлени
  • за намазване
  • яйца - 1 бр.
  • сладко от кайсии - за намазване
  • пудра захар - 40 г
  • лимонов сок - 10 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Търпение и свободно време - така се пече немска плитка с мая. Тази шоколадова плитка choko Hefezopf или Hefezopf Schoko Stollen, направена от тесто с мая, не само има божествен вкус, но и привлича вниманието благодарение на външния си вид.

В Германия Шоколадовата плитка от тесто с мая е допълнение към многото други рецепти за плитки - от варианта с канела и кварк, до охлюви и ядкова плитка. Основата на плитката с шоколад е обикновено тесто с мая. Аз ви предлагам един от най вкусните Schoko-Hefezopf. Hяма да съжалявате, ако пробвате рецептата!

Сладко тесто с мая:

Сложете всички съставки, като започнете от млякото, в кухненския робот и започнете да месите на ниска степен. След около 2-3 минути увеличете скоростта и продължете да месите тестото на средна скорост за 10-15 минути.

След това проверете тестото, ако тестото все още е лепкаво и се разкъсва, продължете да месите, докато стане гладко и еластично.

След това извадете тестото от кухненския робот, оформете го на топка, увийте го с кърпа за тесто (фолио за ферментация) и оставете да втасва 60 минути на стайна температура.

Пълнеж:

Сложете кувертюра в купа с маслото и го разтопете на гореща водна баня.

След това добавете какаото на прах, захарта и лешниците към разтворения кувертюр и разбъркайте всичко, да няма бучки.

След това покрийте пълнежа със стреч фолио и охладете до следваща употреба. След времето за втасване, извадете тестото върху леко набрашнена работна повърхност и разточете равномерно, ако е възможно на правоъгълник, до около 3 мм. Уверете се, че парчето тесто е около 1.5 пъти по-голямо от тавата за печене, която сте избрали.

След това извадете плънката от хладилника, разбъркайте я малко и я разпределете равномерно върху тестения правоъгълник. Оставете граница от 1-2 см свободна навсякъде по края.

След това навийте парчето тесто стегнато, прегънете нагоре и разрежете рулото на две по дължина с нож.

Наредете двете парчета тесто едно върху друго с разреза нагоре като шнур и ги сплетете на плитка от тесто. След това намаслете добре форма и поставете сладкия щолен.

Покрийте формата с кърпа и оставете да втаса на стайна температура за 60-90 минути.

Междувременно загрейте фурната на 190 °C горна/долна .

Печене:

Сложете домашния щолен в средата на предварително затоплена на 190 градуса фурна и печете около 20 минути. След тези 20 минути намалете температурата на фурната на 170 °C горна/долна температура и печете сладкиша още 15-25 минути.

След изпичане извадете сладкиша и оставете да изстине върху решетка.

Глазиране:

Сладкото от кайсии се поставя в тенджера и се загрява на котлона. След това намазваме леко с четка още горещата плитка, т.е. до блясък, и поръсете с няколко пръски от разредената с лимон пудра захар. Лично аз обичам сладкиши с мая повече от всичко. Точно като шоколад. Така че не е чудно, че се харесва на всички. Изяден топъл, този шоколадов щолен на плитка е райско изживяв

Съвет

Може да приготвите тестото с мая предната вечер. За да направите това, покрийте и сложете в хладилника след втасване, оставете да достигне стайна температура на следващия ден и след това продължете, както е описано в рецептата.

Пълнежът е само леко подсладен. Ако използвате шоколад с много високо съдържание на какао или като цяло го харесвате много сладък, трябва да използвате повече пудра захар.

За особено бърз вариант за пълнеж е подходящ и готов крем от ядкова нуга.

Забележка: Щолен плитката е толкова вкусна, че се изяжда мигновено. Но можете лесно да удвоите количеството, като поставите две плитки една до друга в малко по-голяма тава. След това заедно удвояват количеството, което се изпича добре за 35-40 минути.

Историята на плетеницата с мая:

Според християнските вярвания внимателно сплетените кичури символизират колко тясно хората са свързани с Бог. Дори и да не сте от християнска вяра и искате да се откажете от символиката, трябва да дадете шанс на тази шоколадова квасена плитка с ядки. Великденският сладкиш е толкова лек, пухкав, шоколадов и сочен – буквално се топи в устата и буквално подслажда пролетния сезон.

Приятни кулинарни подвизи!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: