Солен кекс с прясно зеле
Slani kolač sa svežim kupusom
gotvach.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Солен Кекс»Солен кекс с прясно зеле

Солен кекс с прясно зеле

Рая АндоноваРая Андонова
Мастър Шеф
6623k1k4k9
Солен кекс с прясно зеле
Снимка: Рая Андонова
1 / 2
27/11/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
12
"Солен кекс с прясно зеле и още много вкусни изненади."

Необходими Продукти

  • зеле - 1 глава, малка
  • гъби - 100 грама, или колбас
  • лук - 1 глава
  • чесън - 1 - 2 скилидки
  • черен пипер
  • сол
  • копър - ⅓ връзка
  • заквасена сметана - 1 кутийка, малка
  • яйца - 5 бр.
  • кисело мляко - ½ ч.ч., високомаслено
  • майонеза - 100 грама
  • брашно - 1 ч.ч., пресято
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • сода бикарбонат - ½ ч.л.
  • сирене - 200 грама
  • сусам - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Гъбите за кекса се нарязват на не много дребно, зелето - на ленти, лукът - на дребно, а чесънът и копърът се наситняват.

Гъбите и лукът се запържват в сгорещено олио, докато покафенеят и омекнат. Накрая се добавя чесънът. Кратко след това се налива още олио, добавя се зелето на части, разбърква се, докато се прибави цялото и поомекне. Овкусява се със сол и черен пипер.

Оставя се на слаб огън около 10 минути, като се разбърква периодично. Когато зелето е готово, се добавя копърът, разбърква се и се сваля от котлона. Оставя се да изстине.

За кексовата смес в купа се разбиват леко яйцата с майонезата, сметаната и киселото мляко до хомогенност.

Добавят се брашното, содата и бакпулверът и се разбърква. Половината от сместа се разпределя в намазнена правоъгълна тава. Отгоре се разпределя зелевата смес и се поръсва с натрошеното сирене.

Добавя се останалата част от кексовата смес. Поръсва се със сусам и соленият кекс се пече на 170 градуса до суха клечка около 40-60 минути. След изваждане трябва да поизстине около 20 минути преди да се нареже.

Солен кекс с прясно зеле, който напомня по вкус на зелник и лучник.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: